+ Meer informatie

Israëlisch-Palestijnse gevechten nabij Beiroet

Aanvallen maken eind aan wapenstilstand

2 minuten leestijd

BEIROET — Een Israëlische amflbische eenheid heeft donderdagavond vlak voor middernacht, gesteund door kanonneerboten, slag geleverd met Palestijnse strijdkrachten in de buurt van de Libanese hoofdstad Beiroet, berichtte vrijdag een woordvoerder van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO.

Hij vertelde dat kort voor het middernachtelijk uur van donderdag op vrijdag een Israëlische kanonneerboot begonnen was met het beschieten van het strand bij Na'Ameh op 15 kilometer ten zuiden van Beiroet. Terwijl de Palestijnen het vuur beantwoordden, zette een Israëlisch landingsvaartuig soldaten op het strand af.

De soldaten wisselden schoten uit met Palestijnen en bliezen een niet-militaire vrachtwagen op. De Israëlische soldaten vertrokken vervolgens aan boord van het landingsvaartuig. De PLO-woordvoerder zei dat er sporen waren achtergebleven die erop wezen dat Israëliërs gewond waren.

Luchtaanval
Reeds eerder hadden Israëlische vliegtuigen de door Palestijnen bewoonde Libanese steden Damour en Na'Ameh bestookt en daarmee een einde gemaakt aan een niet-officiële wapenstilstand van een maand.

Bij deze laatste aanval vernietigden Israëlische jachtvliegtuigen een door Libisch personeel bediende raketbatterij. Een woordvoerder in Tel Aviv zei dat alle vliegtuigen op hun basis waren teruggekeerd.

De jongste Israëlische aanval houdt geen direct verband met de rakettencrisis tussen Syrië en Israël. Het bestookte steunpunt ligt ver van de centrale Libanese Bekaa-vallei, waar Syrische eenheden moderne Sovjetrussische luchtdoelraketten van het type „SAM-6" hebben opgesteld. Israël eist verwijdering van deze wapens.

Israël bezorgd
Israëlische militaire correspondenten zeiden enkele dagen geleden dat de regering ernstig bezorgd was over het groeiende militaire aandeel van Libië in Libanon. Zij meldden dat Libië de Palestijnse guerrillastrijders vorige week had bevoorraad met verdragende artillerie en munitie.

De Israëlische regering had de afgelopen weken militaire acties tegen Palestijnse steunpunten in Libanon vermeden om het werk van de Amerikaanse bemiddelaar Philip Habib voor een oplossing van de Israëlisch-Syrische crisis niet te bemoeilijken. Habib keerde woensdag na een verblijf van bijna drie weken in het Midden-Oosten zonder tastbaar resultaat naar Washington terug. Hij zal zijn pogingen volgende week voortzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.