+ Meer informatie

Een ROOS heeft genoeg aan vier uur zon per dag

6 minuten leestijd

'Buisman' is een begrip als het om rozen gaat. De rozenkwekerij in Heerde bestaat al 65 jaar, zij het dat de familie Buisman niet meer de scepter zwaait. Sinds 1993 is het echtpaar Van Dommelen eigenaar. Zij leveren, anders danvoorheen, vooral aan particulieren. Binnenkort is het weer de ideale tijdom rozen met kale wortel te planten. Er is slechts één probleem: Het is ergmoeilijk om een keuze te maken uit de honderden soorten in Heerde.

Aan de Oenerweg, nauwelijks vijf minuten rijden vanaf de ASO, is 'De Rozenkwekerij' direct herkenbaar aan de prachtige groepen rozen in de tuin. Het bord aan de snelweg vermeldt nog de naam Buisman. "Dat hebben we maar zo gelaten, omdat die naam nu eenmaal bij veel mensen bekend is", verklaart Fiona van Dommelen, samen met haar man eigenaar van de kwekerij. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1912, als de heer Buisman begint met het kweken van rozen. Hij levert voornamelijk aan gemeenten. die hun plantsoenen vullen met de fraaie planten. "Hij heeft een gedegen naam opgebouwd", weet mevrouw Van Dommelen. "Buisman ontwikkelde zelf ook nieuwe rozen en die waren van goede kwaliteit. Ze moesten ook wel sterk zijn, omdat ze voor het openbaar groen bestemd waren. De gemeentelijke groendienst moest er niet te veel problemen mee hebben. Rozen die door Buisman zijn ontwikkeld, zijn bijvoorbeeld Myra Bouman, Belle van Zuylen en Sara Bachrach. Die waren vrijwel verdwenen, maar wij kweken ze nu weer terug; klanten hadden bijvoorbeeld nog een oud exemplaar. Wij ontwikkelen zelf geen nieuwe soorten." Jarenlang was het bedrijf in handen van de familie Buisman, tot er op een bepaald moment geen geschikte opvolger meer was. Toen kwam er iemand van buitenaf aan het roer. Het bedrijf floreerde vanaf die tijd niet zo, zakelijk gezien. In 1993 stond de kwekerij te koop. Jan en Fiona van Dommelen kochten hem.

Particulieren
"Wij hebben tien jaar in Canada gewoond, maar we hadden heimwee. M'n man had daar met zijn vader een snijbloemenbedrijf, terwijl wij samen vaste planten en coniferen kweekten. Toen we dit bedrijf kochten, liep het intern wat rommelig, maar het personeel had de planten heel goed bijgehouden; ze hadden echt hart voor de zaak. Er was een prachtig rozenveld. Wij zijn een ander beleid gaan voeren: vooral leveren aan particulieren. Gemeenten planten niet meer zo veel rozen vanwege het vele onderhoud. Dit jaar wordt ons bestand met vijftig soorten uitgebreid, onder andere een paar rozen van Buisman, en verder de antieke soorten; Gallica's en dergelijke. Geurende dus. Ook hebben we nu vaste planten en wat boompjes, een paar mooie potten en zo. Maar geen tuinslangen of eenjarigen. De klanten vinden het heel leuk dat we hier een heel groot rozenveld hebben. Zo zien ze dat we de rozen echt zelf kweken." In Heerde kun je terecht voor alle typen rozen: heesterrozen, mini's, rozen op stam, klimmers, bodembedekkers enzovoort.

Goedkoper
De rozenkwekerij verkoopt nu ook rozen in pot, die het hele jaar geplant kunnen worden, behalve als het vriest. Rozen met 'kale wortel', die dus op de kwekerij in de volle grond staan, moeten in het najaar geplant worden. ' Dan zijn ze goedkoper", vertelt Fiona, "want oppotten kost gewoon het een en ander. De potten, het werk. In het najaar hebben we alles in voorraad. Half oktober rooien we het veld, we halen de rozen in de schuur. Ongeveer eind oktober hebben we daar alles keurig gesorteerd staan. We hoeven dan niet in weer en wind het land op om een roos voor iemand te halen, en de klant krijgt ook geen moddervoeten. Het enige nadeel is dat de roos dan alleen uit wat kale takken bestaat. Maar je kunt natuurlijk 's zomers al uitzoeken welke roos je wilt en hem in het najaar kopen. Dat adviseren we ook aan klanten die twijfelen. Ze komen hier bijvoorbeeld met een tekening van de tuin en wij zeggen dat ze het beste die-endie roos kunnen nemen. Je omschrijft hoe die eruitziet, maar men aarzelt. Koop dan niets, zeggen we, en kom van de zomer terug.
Dan kun je hem zien en het najaar daarna kopen." Een roos uitzoeken kan ook door middel van de (gratis) kleurencatalogus. Wat van de gerooide rozen niet wordt verkocht, wordt in december opgepot; de verkoop gaat dus gewoon door. Er is geen kwaliteitsverschil tussen een roos in pot en een die gekocht wordt met kale wortel. Alleen krijgt de in het najaar geplante roos de gelegenheid om op z n nieuwe plaats in de tuin wortels te vormen voor hij in het jaar daarop knoppen gaat vormen.

Snoeicursus
In maart verzorgt de rozenkwekerij altijd een gratis snoeicursus, waarvoor veel belangstelling bestaat. Zo'n vijf tot zeshonderd mensen doen er (verspreid ^^ over verschillende morgens en*^, ^1 middagen) aan mee. "Dat is ontstaan doordat klanten ons vragen over het snoeien stelden. We waren bang dat mensen het zouden verknoeien en dan gaat hun lol eraf. Ze hoeven dan geen roos meer. Men kan op zo'n cursus van alles vragen, ook over bestrijding van m= ziekten en dergelijke. Het hangt van de deelnemers af Als ze heel lang stilstaan bij het snoeien van een stamroos, is er minder tijd om op iets anders in te, gaan."
Ook een rozenkwekerij krijgt te maken met ziekten en plagen. Preventief spuiten scheelt wel, maar veel hangt ook van het weer af. "Is er veel wind, dan heb je gauw luis; bij veel regen ontstaan schimmels en bij droogte weer andere. Maar daar zijn goede middelen tegen. Vorig jaar was er extreem veel luis, dit jaar hadden we vooral last van rupsen. Daar spuiten we trouwens niet tegen., want dat is maar tijdelijk en bovendien zijn dat vrij zware middelen. Alleen als het te gek wordt doen we wat." Welke roos haar favoriet is weet mevrouw Van Dommelen niet. "Er zijn zo'n veertigduizend soorten rozen en wij hebben er hier een paar honderd. Ik zou geen keus kunnen maken." Ook voor klanten blijkt dat moeilijk, maar de rozenkwekcrs vinden het geen punt als iemand de hele morgen over het veld dwaalt en af en toe wat vraagt. Wie overigens uitgebreid (gratis) advies wil over rozen en/of tuinaanleg, kan beter een afspraak maken om op een rustig moment te kunnen kiezen.

Zon en schaduw
Aanrader voor beginners vindt Fiona de roos The Fairy: "Dat is een roze, lang doorbloeiende en sterke roos. Hij is heel populair en wordt niet zo groot; ideaal voor een kleine tuin. Hij is sinds kort ook verkrijgaar in geel en rood. Engelse rozen zijn nu ook erg in trek, vanwege hun geur. Ze doen er wel langer over om tot wasdom te komen, een jaar ongeveer." Voor schaduwplaatsen raadt ze de klimrozen Pink Cloud (roze) en Cjloire de Dijon (zachtgeel) aan. "Echt voor zware schaduw. Want een 'gewone' roos heeft aan vier uur zon per dag genoeg. Rozen hoeven niet volop in de zon."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.