+ Meer informatie

ThuisTips Tuin

4 minuten leestijd

's Winters bloeiend onkruid
In de tuin bloeit misschien nog een laatste roosje. Voor de rest is het wel voorbij. Sommige onkruidjes echter zijn echte volhouders: ze bloeien gedurende de hele winter en omdat de grond dan meestal onbedekt is kunnen ze zich vrij snel uitbreiden. De natuur zorgt er op die manier voor dat onbedekte grond, die bloot staat aan de elementen, snel bedekt wordt.

Het lijkt wel of die kruidjes weten dat u uw schoffel, schoongemaakt en ingevet, opgeborgen heeft! Strootjesgras en klein kruiskruid zijn de bekendste voorbeelden van dat soort doorzetters. Overigens zal uw kanarie wat straatjesgras in de winter bijzonder op prijs stellen. Ook "buitenvogels" eten de zaden wel.

Bomen en struiken rooien
Naast plantmaand is november ook rooimaand. Bomen en struiken die u kwijt wilt kunt u nu verwijderen zonder veel andere spullen in uw tuin te vernielen. Wanneer de plant ergens anders een plek moet krijgen moet u de kluit zo groot mogelijk houden. Is dat niet het geval dan kunt u wat minder voorzichtig te werk gaan.

Graaf rond boom of struik de grond weg. Dikke wortels worden afgezaagd (oude zaag!) of -gehakt. Overigens kunt u met een scherpe spade ook heel wat niet te dikke wortels te lijf gaan. De bovengrondse delen van de plant gebruikt u als een soort hefboom. Die moet u dus niet afzagen vlak boven de grond voordat u de wortels uit de grond haalt. Wel kunt u dunner materiaal wegknippen als u er daardoor beter bij kunt komen.

Het vellen van grote bomen is een klus die u beter aan vakmensen kunt overlaten. Wanneer u het toch zelf doet heeft u misschien wat aan de volgende tips:

-Zaag top(pen) en takken er stuk voor stuk en eventueel deel voor deel af.

-Ook van de stam probeert u wat stukken af te zagen tenzij er voldoende ruimte is om de stam in zijn geheel te laten vallen. Bedenkt u wel dat zo'n vallende stam een behoorlijke deuk in uw gazon, schuur en auto kan maken!

-U kunt zelf bepalen welke richting u de boom wilt laten vallen. Aan die kant haalt u een flinke driehoek uit de stam. Een paar mensen trekken met behulp van een lang touw (anders komen de mensen onder de stam terecht!) de boom in de goede richting terwijl u tegenover de uitgezaagde driehoek de stam afzaagt.

Wanneer u op dezelfde plek weer wat nieuws wilt planten, moet u de grond goed verbeteren. Haal de meeste dikkere wortels weg, vervang eventueel de oude grond door nieuwe en meng flink wat siertuincompost door de grond. Sommige reinigingsdiensten nemen het afval, gekort en gebundeld mee. Misschien kunt u van vrienden of buren wat "diensten" vragen in ruil voor het hout (open haard).

Planten planten
November is een uitstekende maand om bomen en struiken te planten. Bij zachter weer kunt u ook met uw vaste planten nog uit de voeten (en wat vergeten bollen en knollen die u eigenlijk in oktober had willen planten!).

Vaste planten worden geleverd in kunststof potjes. Bomen en struiken worden soms met kluit verkocht. Om de wortels plus de aanhangende grond zit dan een netje, een enkele keer staan de planten in een pot of flinke kunststof zak. Bomen en struiken worden ook wel zonder kluit verkocht: met wortels, maar zonder aanhangende grond. In dat geval kunnen de wortels gemakkelijk uitdrogen.

Als u ze niet direct kunt poten, kunt u zulke planten het beste even inkuilen. U zet ze, gewoon bij elkaar, in de grond. Voor het planten maakt u de potten en kluiten als ze droog zijn goed nat. Het handigste gaat dat in een emmer met water, maar als u veel te planten heeft duurt het op die manier wel erg lang!

In dat geval kunt u de planten in het plantgat een flinke hoeveelheid water geven. Voor u plant mengt u door de grond in het plantgat wat siertuincompost. Per vaste plant een tuinschepje vol, per struik een schop en per boom twee schoppen. Voor u gaat planten legt u de planten uit op de plek waar ze moeten komen. Zo nodig kunt u ze dan nog wat beter verdelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.