+ Meer informatie

et hruidsboehet: rozen z ijn nog altijd populair

4 minuten leestijd

Rozen zijn van oudsher dè bloemen voor een bruidsboeket; rode of witte. Ze werden gecombineerd met stephanotis ofwel bruidsbloem. „Dat wordt nauwelijks meer gevraagd", is de ervaring van Tom van de Pol, eigenaar van bloemencentrum De Klaproos in Apeldoorn. De Klaproos heeft een eigen "bruidsboetiek". „Rozen gaan nog altijd, maar geen rode." J. aarsachtige boeketten zijn nu in, onder meer mogelijk door de import van de Zuidafrikaanse trachelium. Ook lila lathyrus wordt de laatste jaren voor bruidsboeketten gebruikt, terwijl dat voorheen nooit het geval was. Blauwe druifjes en paarse statice passen ook prima in zo'n lila/blauwe combinatie. „Ook nieuw is het boeket in waterval-vorm", vertelt Van de Pol. De bloemen hangen daarbij heel ver naar beneden. „Ik vind het veel te groot, maar het slaat bij bepaalde mensen echt aan. Dan doe je dat."

Stijl
Een andere trend, die al een poosje aan de gang is: meer blad, en in diverse soorten. Bijv. hedera (khmop), asparagus, varen. En beregras, de lange 'slierten' die zo mooi in een boogvorm vallen. Probleem met de bladver- o werking is dat bijv. een roodachtig-paarse bladsoort niet bij een jurk van die kleur kan. „Hoewel, sommigen willen dat juist", zegt de bloemist. „En als de klant dat wil gebeurt het. Nee, ik probeer de mensen geen gevoel voor stijl bij te brengen. Dat red je niet; aan de andere kant van de toonbank weten ze het altijd beter..." Adviezen voor een boeket bij een gekleurde jurk heeft men overigens volop. Gelukkig zijn de meesten niet zo moeilijk en laten ze aan Heidi Tol, die vrijwel alle bruidsboeketten voor De Klaproos maakt, over wat ze erbij vindt passen. Biedermeiertjes (geheel rond) maakt Heidi graag. Een paar jaar terug werden die fijne boeketjes heel veel gevraagd, nu is het 'langwerpige', wat vollere boeket meer gewild. Wat uiteraard niet wil zeggen dat een biedermeier verboden

Rozen, rozen...
Op de vraag naar een "toptien" van belangrijkste bloemen in bruidsboeketten komt Heidi niet verder dan rozen. „In acht van de tien boeketten zitten ze, gekleurd of in wit. Geen rood en geel. Orchideeën? Haast nooit. De overige bloemen worden allemaal erbij gebruikt: lelietjes-van-dalen, witte of roze bouvardia, in lila boeketten trachelium; gipskruid en freesia's nog wel eens in biedermeiertjes. Verder veel blad." Ook voor corsages wordt, naast de traditionele anjer, heel vaak een roos gekozen. „Je hebt nu immers ook kleine roosjes." Een heer draagt de corsage met het steeltje naar beneden, bij dames wijst de bloem omlaag. Beiden dragen de bloem links.

Drogen
wordt tegenwoordig veel gevraagd. Het is vrij duur, 't kost bijna net zo veel als het boeket. Het resultaat is wel schitterend. De bloemen worden na het prepareren weer in de vorm van het boeket gestoken en onder een bolrond glas geplaatst, in een ovale lijst. Plat drogen kan ook, is goedkoper, maar veel minder mooi. De bloemen verkleuren, terwijl ze bij de prepareermethode hun originele kleur vrij goed behouden. Van de Pol laat dan ook altijd beide voorbeelden zien.

Het drogen van een boeket
Nog even alle gegevens op een rijtje. Bedenk wel dat de genoemde bedragen slechts bedoeld zijn om je een idee te geven; de werkelijke prijs verschilt van plaats tot plaats en van bedrijf tot bedrijf èn hangt af van wat jullie kiezen. Gemeentehuis (niet vrijdag) Fotograaf Kleding bruid (incl. acces.) Kleding bruidegom Schoenen Gouden ringen Kaarten (excl. drukken) Boeket Corsages Trouwauto (met chauffeur) Koetsje (excl. volg-) Receptie (+ IV2 uur) Diner Bij De Klaproos kost een bruidsboeket gemiddeld tussen de 150 en 250 gulden. Geen van beide uitersten raadt Tom aan. Tweehonderd gulden dus? „Ja, zoiets. Met lelietjes erin zit je trouwens zo al op 225; die kosten 2,50 per stuk!" Jammer vindt hij dat de autoversiering vaak de sluitpost op de begroting is. „Wat kan ik nu voor 50 gulden maken?"

Niet rechtop
Bij De Klaproos raadt men aan minimaal een maand voor de trouwdag een boeket uit te zoeken. Haastwerk wordt niet aanbevolen, maar kan wel:„Er kwam hier 'ns een jongen op weg naar 't gemeentehuis een boeket halen. Er stond niets klaar. Vergeten-!, schrok ik, maar hij bleek niets te hebben besteld. Toen moesten we er nog gauw een maken. Sommigen denken dat we ze hier zo uit de muur snijden!" Verder nog een tip aangaande het dragen van het boeket. Houd het niet stijf rechtop („als een zwaard!", vindt Tom), maar met de bloemen naar voren. Als het goed is valt het 'handvat' al op die wijze in je hand. Ten slotte: een bruidsboeket wordt nóóit bezorgd door de bloemist; de bruidegom biedt het zijn bruid zelf aan! <]

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.