+ Meer informatie

Wie of wat is Weleda?

3 minuten leestijd

De verzorging van de huid en het haar neemt een belangrijke plaats in als het om lichaamsverzorging gaat. Weleda brengt een hele serie huidverzorgingsprodukten op de markt. Waar staat Weleda eigenlijk voor en is het slecht om je haar elke dag te wassen? Deze vragen staan centraal in deze aflevering van Spreekuur.

Weleda is een bekend fabrikant van antroposofische homeopathische geneesmiddelen en lichaamsverzorgingsprodukten. De aanzet is in 1921 gegeven door Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie: De gedachte dat tussen mens en natuur een wederzijdse verhouding van geven en nemen, sterkte en zwakte, helpen en geholpen worden bestaat.

Ook in de geneeskunde zou het schenken en het ontvangen samenkomen. Op deze wat zweverige gedachten is een heel denken gegrondvest, wat heeft geleid tot o.a. een fabriek, en over de openingshandelingen wil ik u iets citeren uit documentatie die mij werd toegezonden: Bij de zgn. grondsteenlegging werd eigenlijk gezegd: „Wij hebben het voornemen om hier, op deze plaats bepaalde handelingen te gaan verrichten en wij willen dat laten weten aan de aarde en de geestelijke wezens die hiermee verbonden zijn."

Er werd een spreuk voorgelezen, geschreven op een perkamentrol: „Er wordt een kiem gelegd voor de verinnerlijking van de letter en de geest van deze woorden." Verder werd de spreuk met een paar kruiden onder de ingang ingemetseld, zodat een ieder eroverheen moet lopen bij het binnenkomen.

Verderop in hetzelfde foldertje gaat het over de angsten van de mens, en wordt gewezen op Michael, die de draak overwon, en daarmee de overwinning op het kwade symboliseert. Dit wordt dan op een lijn gezet met de krachtige wonderen van de Heere Jezus, zonder dat men Diens God-zijn noemt.

Weleda komt niet verder dan Hem te noemen als "de meester over de elementen". Ik denk dat ik niet veel meer hoef te vertellen over Weleda, en de gedachten die zij propageert. Het is duidelijk dat we ons verre dienen te houden van genezers en artsen die vanuit dit wazige, pseudo-godsdienstige denken doel willen geven aan hun handelen.

                              ------------------------------

Haar mag elke dag gewassen worden

Er zijn geen aanwijzingen dat men haar niet elke dag zou kunnen wassen. Uit onderzoek is gebleken dat de talgafscheiding -de oorzaak van "vet haar"- hierdoor niet extra wordt gestimuleerd. Wel doen mensen met vet haar die het dagelijks willen wassen er verstandig aan gebruik te maken van een slechts geringe hoeveelheid mild haar-wasmiddei.

Een mens verliest tussen de vijftig en honderd haren per dag. Haar groeit uit haarzakjes en op de plaats waar een haar verdwijnt, groeit lager weer een nieuwe haar. Wanneer men gebruik maakt van lak of gel blijven de haren als ze al los zitten aan elkaar plakken. Als men het haar daarna borstelt, lijkt het alsof hiermee meer haar wordt uitgetrokken. Hetzelfde geldt als haren in klitten worden geborsteld.

Een slecht ogende haardos ontstaat over het algemeen niet door overmatig borstelen, maar vooral door verwering, onder invloed van zonlicht, luchtverontreiniging en vorst. Zoals de verflaag op een huis veel te lijden heeft van felle zon, vorst, regen of zeewind, zo kunnen de keratinevezels van het haar haken en deuken gaan vertonen als natuurelementen vrij spel krijgen.

Crèmespoelingen, permanent waves en andere chemische behandelingen kunnen deze beschadigingen verergeren. Shampoos en crèmes die vetten en eiwitten bevat ten, brengen een beschermend laagje om de haren aan.

Uit: "Het hart zit links en andere medische misvattingen", uitg. Boom, Amsterdam; verkrijgbaar in de boekhandel, ƒ 25,00.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.