+ Meer informatie

TER OVERWEGING

2 minuten leestijd

Ds. G.P.M. van der Linden e.a., (red.), Jaarboek 2009 van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Uitg. Buijten & Schipperheijn 2009, 304 blz., € 10,20; met CD-rom € 13,50.

De redactie van ons landelijk Jaarboek kan weer een poosje met voldoening uitrusten; de jaarlijks terugkerende grote klus zit er weer op: het Jaarboek is uit, mooi op tijd, begin april namelijk- nu zelfs met CD-rom! Natuurlijk: altijd zijn er wel weer de drukfoutjes die je tóch weer over het hoofd zag, altijd merkt een plaatselijke scriba wel weer dat hij tóch weer een foutje maakte… Maar dat neemt niet weg dat er een werkstuk de kerken ingegaan is dat echt onmisbaar is voor wie zich ergens in die kerken dienstbaar maakt en voor wie daar hart voor heeft. En dat zijn er hopelijk velen, om te beginnen onder de lezers van Ambtelijk Contact. Achter de details van de plaatselijke gemeenten staan de statistieken, en u hebt het al in de kranten kunnen lezen: opnieuw een dalende tendens, nu van 77 leden totaal. Analyse toont aan dat kerkverlating er de grote oorzaak van is. Wat een wereld van verdriet ligt erachter… maar ook: wat komen steeds meer, vooral erg kleine, gemeenten dichter bij een punt waarop men moet zeggen: hoe lang nog? De gemeente van Zwartsluis was er vorig jaar één van: een artikel van de hand van br. J. van der Veer getuigt van de opheffing, nadat al een paar jaar eerder zelfstandigheid was opgeheven, toen men wijkgemeente van Genemuiden werd. Van Rotterdam-West wordt gemeld in het jaaroverzicht dat men zich bezonnen heeft op de toekomst, en inmiddels weten we dat daar op 28 juni a.s. de laatste kerkdienst wordt gehouden, met onderzoek voor een missionaire doorstart… men mag daarbij intens voor bidden om zegen! Twee andere artikelen gaan over jongeren en kerk (een pedagogische beschouwing, schrijver drs. A. Heystek)) en over bekeerde moslims in de kerk (auteur br. H. Takken) - een de ogen openend artikel, waaruit eens te meer blijkt hoe lastig is om mensen vanuit andere eulturen en geloven ècht te doen integreren in een plaatselijke gemeente rond de zondagse eredienst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.