+ Meer informatie

Oppositie boos over commissie euthanasie

VVD en D66 willen eerst politiek overleg

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De liberale oppositiefracties VVD en D66 zijn boos over de manier waarop minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Simons (Volksgezondheid) te werk zijn gegaan bij de instelling van de commissie onderzoek medische praktijk inzake euthanasie.

In een gistermiddag ingediende motie vragen de kamerleden Korthals (VVD) en Wolffensperger (D66) om intrekking van de gisteren gepubliceerde beschikking en een mogelijkheid over de voorgelegde stukken politiek overleg te voeren. De Tweede Kamer stemt dinsdag over deze motie.


Minister Hirsch Ballin hield gisteren in de voortzetting van het debat over de begroting van zijn ministerie en ook in zijn reactie op de motieKorthals staande dat de door hem gekozen procedure in overeenstemming is met het gebleken gevoelen van een meerderheid in de Kamer. Aan de ene kant wilde de Kamer spoed betrachten en zo mogelijk nog voor het debat over de begroting van Justitie concrete stukken op tafel. „Dat is helaas niet helemaal gelukt", zo zei hij. Aan de andere kant vindt de bewindsman dat door de gekozen werkwijze (de commissie formuleert zelf de eigenlijke onderzoeksopdracht voor een onafhankelijke onderzoeker) de Tweede Kamer voldoende ruimte is gelaten om inspraak te hebben in het proces.


Comapatiënte


De bewindsman werd verder door de kamerleden Van den Berg (SGP), Schutte (GPV) en Leerling (RPF) uitvoerig aan de tand gevoeld over de antwoorden van hem en staatssecretaris Simons op vragen van de kamerleden Van Middelkoop (GPV) en Van der Vlies (SGP) inzake de verzorging van mevrouw Stinissen. Volgens hen is er wel degelijk sprake van een precedentwerking. Zij vinden verder dat van de zijde van het kabinet onvoldoende is gedaan om te voorkomen dat de verzorging van mevrouw Stinissen werd stopgezet. Minister Hirsch Ballin zou via het openbaar ministerie hebben kunnen ingrijpen.


De minister ontkende dat echter, omdat niet vaststaat dat de behandelend arts in dit geval in strijd met de wet heeft gehandeld. Hij weersprak ook het verwijt van met name Leerling die zowel hem als de woordvoerder van de CDA-fractie verweet onvoldoende oog te hebben voor de noodzaak het zwakke en kwetsbare in de. samenleving te beschermen.


Uitbreiding


Tijdens het debat over de justitiebegroting kwam minister Hirsch Ballin verder met plannen het openbaar ministerie nog dit jaar uit te breiden met 23 officieren van Justitie. Hij gebruikt daartoe een deel van de extra gelden die via het regeerakkoord voor Justitie beschikbaar zijn gekomen.-De uitbreiding vindt plaats om drie redenen: wegwerken van gegroeide achterstanden op de parketten (vijftien plaatsen), uitbreiding van de handhaving van de milieuwetgeving (vijf plaatsen) en een verbetering van de afhandeling van verkeersboetes (drie plaatsen). Het aangekondigde, algemene sepot van verkeersboetes bij het parket in Den Bosch gaat niet door. De minister heeft extra geld toegezegd om de concrete achterstand daar in te lopen.


Gistermiddag deden de woordvoerders Biesheuvel (CDA) en mevrouw Swildens (PvdA) alle moeite het geconstateerde verschil van mening over de noodzaak het aantal cellen na 1990 nog verder uit te breiden, weer weg te nemen. Volgens Swildens moet er wel zorgvuldiger naar alternatieven worden gekeken wanneer de achterstand van de afgelopen jaren is weggewerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.