+ Meer informatie

Irak verbreekt diplomatieke banden met leden alliantie

Baker: Coalitie zal na oorlog helpen bij wederopbouw

3 minuten leestijd

RIAAD/WASHINGTON (RTR/AFP/DPA) - Bagdad heeft gisteren besloten de diplomatieke betrekkingen te verbreken met de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Saoedi-Arabië en Egypte. De zes landen, die de hoofdmacht van de multinationale strijdmacht vormen, hadden al eerder hun diplomaten uit de Iraakse hoofdstad teruggeroepen.

De geallieerden zijn op de 21e dag van de oorlog onverminderd doorgegaan met hun massale luchtaanvallen op doelen in Irak en in het door dit land bezette Koeweit.

Brigade-generaal Richard Neal zei gisteren dat Amerikaanse F-15-gevechtsvliegtuigen ten minste twee Iraakse gevechtsvliegtuigen van het type Sukhoi 25 en waarschijnlijk ook twee MiG-21's uit de lucht hebben geschoten.

Generaal Neal zei tijdens een briefing dat de afgelopen 24 uur ten minste 20 Iraakse vliegtuigen naar Iran zijn gevlucht. Bovendien hebben twee Amerikaanse jachtbommenwerpers een Iraakse helikopter neergeschoten. De legenvoordvoerder verklaarde dat Iraakse communicatielijnen continu worden bestookt. Volgens hem is ten minste 70 procent van de communicatielijnen beschadigd en zijn veertig bruggen door de zware bombardementen vernietigd.

Doden en vermisten

Bij de twee geallieerde luchtaanvallen maandag en dinsdag op de Zuidiraakse stad Nassiriya zijn zeker tweehonderd mensen om het leven gekomen. Bovendien worden ongeveer honderd anderen vermist. Dat heeft een Iraakse militaire functionaris in Nassiriyah gisteren meegedeeld.

Volgens een ter plaatse aanwezige buitenlandse correspondent zijn de drie bruggen over de rivier de Eufraat vernield. Nassiriyah ligt 400 kilometer ten zuiden van Bagdad.

Op het diplomatieke vlak zijn gisteren pogingen gedaan om de Golfoorlog te beëindigen. Zo leidde de mededeling van de Franse president, François Mitterrand, dat hij met zijn Iraanse ambtgenoot Hashemi Rafsanjani zal telefoneren tot nieuwe speculaties. Voor gesprekken over de door de Iraanse president aangekondigde bemiddelingspoging vloog de Turkse minister van buitenlandse zaken, Ahmet Kurtcebe Alptemocin, naar Teheran.

Wederopbouw

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zei gisteren in een verklaring voor het Amerikaanse Congres dat de door de Verenigde Staten geleide coalitie zal helpen bij de wederopbouw van Irak nadat de Golfoorlog is beëindigd. „In de periode van reconstructie en herstel kan geen gelegenheid zijn voor wraakacties tegen een land dat door de ambities van een dictator een oorlog in is gedreven", aldus Baker.

President Bush meent dat de huidige recessie in de Verenigde Staten niet betekent dat de fundamentele vitaliteit van de economie is aangetast. Bovendien zal de recessie niet hevig zijn en slechts kort duren. „Er bestaat geen enkele reden om het vertrouwen in de Amerikaanse economie te verliezen". Dat zei de Amerikaanse president gisteren op een zakenbijeenkomst van de Economische Club van New York.

Grondoorlog

De bondgenoten maken zich duidelijk op voor het allesbeslissende grondoffensief. Meer dan 17.000 Amerikaanse mariniers met helikopters, landingsschepen trekken op in de richting van Koeweit.

Irak dwingt gastarbeiders dienst te nemen in het Iraakse leger en een aantal buitenlandse werknemers die dat weigerden, zou al zijn geëxecuteerd. Het in Brussel gevestigde Internationaal verbond van vrije vakverenigingen ICFTU heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Een gewezen Italiaanse rechter die onderzoek heeft gedaan naar internationale wapenhandel zegt dat Irak begin jaren tachtig mogelijk drie atoombommen heeft aangeschaft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.