+ Meer informatie

EEKHOORNS

4 minuten leestijd

Geen dier is zo populair als de grappige eekhoorn. Zijn krulstaart is z'n handelsmerk. Die stelt hem in staat op het scherp van de snede te balanceren. Moeiteloos springt hij van boom naar boom. Een tel later bengelt hij nonchalant aan een tak om een dennenappeltje te pakken, om plotseling loodrecht naar beneden te roetsen.

In dennenbossen kunnen we soms een glimp van een eekhoorntje opvangen, maar ze vestigen zich ook in de buurt van campings. Daar ligt zomer en winter het voer voor het oprapen. Ze worden door de campinggasten verwend met pinda's. Eenmaal gewend aan mensen, verliezen ze al gauw een gedeelte van hun natuurlijke schuwheid.

Snoezig
Onder dennenbomen liggen vaak afgekloven dennenappels. Daar heeft hij de zaadjes tussenuit gepeuterd. Eekhoorns zijn dol op noten, eikels, slakken en larven. En natuurlijk eekhoorntjesbrood. Onderweg pikt hij bessen en vruchten mee. Bramen plukt hij gewoon met zijn voorpootjes en dan stopt hij ze in z'n mond. Dat is echt snoezig om te zien. Minder snoezig is als hij een vogeleitje in zijn mond propt.
In het najaar is er kans om eekhoorns op strooptocht te betrappen, want dan zijn ze aan het hamsteren. De wintervoorraad verstopt hij in oude vogelnesten, boomholletjes en in ter plekke gegraven kuiltjes. Eerst rent hij zenuwachtig in het rond tot hij een geschikte plek vindt. Snel graaft hij een kuil, legt het voer erin en duwt het met zijn bek stevig aan. Vervolgens dekt hij de buit zorgvuldig af met aarde en blad en stampt hij het met zijn achterpoten aan. De hele operatie duurt hooguit twee minuten. Onderwijl houden zijn grote glanzende ogen mogelijke vijanden in de gaten. De gepluimde oortjes zijn een en al waakzaamheid.

Aangeboren
Als het karwei geklaard is, rekt hij zich uit en kijkt hij om zich heen. Het is heel vertederend om het koddige diertje in zijn volle lengte te zien. Dan is-ie ineens een opvallende verschijning met z'n sneeuwwitte buik. Zeker voor vijanden. Vandaar dat we hem staande zelden betrappen. Op de grond zijn vossen, verwilderde katten en haviken gevreesde vijanden. Bij een vreemd geluid of bij nadering van iets onbelcends treden aangeboren reflexen in werking. Die zorgen ervoor dat hij pijlsnel een boom in vlucht. Razendsnel slaat hij zijn nagels als pikhauwelen in de schors, terwijl de sierlijke staart hem ondersteunt om het evenwicht te bewaren. Hoog in de kruin is hij veilig. Behalve voor boommarters. Als hij door de marter achterna gezeten wordt, springt hij van angst uit de top van een boom pardoes op de grond. Boommarters zijn net even sneller dan eekhoorns.

Schaduwstaart
Heel toepasselijk is zijn Latijnse naam "Sciurus vulgaris". Dat betekent "gewone schaduwstaart". Een eekhoorn kan namelijk in de schaduw van zijn eigen staart zitten. Hij gebruikt hem als parasol, als roer en 's winters als deken. Weinig dieren doen hem dat na.
Ook in de periode voor de paring speelt de staart een belangrijke rol. Een eekhoorn op vrijersvoeten imponeert rivalen met opgeheven wild zwaaiende staart. Voor de bruiloft bouwt het mannetje alvast kraam-, vlucht- en speelnesten. Zijn toekomstige bruid heeft de woning voor het uitzoeken. Brommend en grommend maakt hij de vrouwtjes dagenlang het hof Een van de eekhoorndames is gecharmeerd van die doorzetter. Dat laat ze hem merken door een paar druppels urine te sprenkelen. Vervolgens betrekt het jonge paar het favoriete nest, dat al snel als kraamkamer dient.

Verstoppertje
Na een week of vijf worden de blinde jongen geboren. Anderhalve maand later is het grut al grotendeels behaard en het gebit compleet. Ze hebben dan nog geen pluimpjes aan hun oren, die krijgen ze zodra ze volwassen zijn. Eekhoornmoeders staan bekend om hun properheid. Dagelijks worden de kleintjes van top tot teen schoongelikt. Bij onraad neemt moeder de baby's in haar bek en brengt ze hen over naar een vluchtnest, dat altijd ergens in de buurt is. Zijn de diertjes al wat ouder, dan bestrijkt ze hen vliegensvlug met haar 'handen', waardoor de kleintjes zich aan haar vastklemmen tijdens het vluchten.
Gaandeweg leren de jongen voedsel zoeken en waakzaam te zijn in een wereld waar vijanden nooit schijnen te slapen. Trouwens, eekhoorns houden geen winterslaap maar kunnen bij nat weer of vorst wel dagen in hun nest liggen! 's Nachts zijn ze niet actief Overdag des te meer. Spelen, stoeien en elkaar uitdagen zijn geliefde spelletjes tot op hoge leeftijd. Ze krijsen het uit van pret als ze met z'n allen spiraalsgewijs uit een boom roetsen of potsierlijke salto's maken. Ze gaan uit hun bol van plezier tijdens het verstoppertje spelen of als ze elkaar bekogelen met dennenappels. In de stilte van het bos lijkt het soms of je de buitelende schaduwstaartjes kunt horen lachen...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.