+ Meer informatie

Sowjet-Unie stormt af op hyperinflatie

„Bank denkt aan 1000-roebelbiljetten"

2 minuten leestijd

MOSKOU (RTR/ANP) - De Sowjet-Unie stormt af op een inflatie die dit jaar enkele honderden of misschien zelfs wel duizenden procenten gaat bedragen. Dat blijkt uit uitspraken van een van de toplieden van de staatsbank Gosbank die gisteren zijn gepubliceerd.

Gosbank heeft alleen al in augustus bijna net zoveel geld in omloop gebracht als in heel 1990. Dat heeft Arnold Boylukov, vice-president van Gosbank, verklaard tegenover de vakbondskrant Trud. „Dit is de weg naar een ramp. Hoe meer geld we in omloop brengen waarvoor geen goederen kunnen worden gekocht, des te eerder zullen we in armoede geraken. Uiteindelijk zal de hyperinflatie de economie ontwrichten", aldus Boylukov.

Boylukov beschreef de weg naar hyperinflatie. De prijzen stijgen omdat er schaarste heerst. De salarissen gaan omhoog om de prijsstijgingen te compenseren. Zodra er voldoende geld is om weer goederen te kopen, verhogen de producenten hun prijzen weer. „Het is een vicieuze cirkel", zei de topbankier.

Gosbank heeft in de eerste acht maanden van dit jaar 57,3 miljard roebel in omloop gebracht, tegen 25 miljard roebel in 1990. Boylukov raamde dat er alleen al in september 12 tot 13 miljard roebel zal bijkomen. Tegelijk met de enorme groei van de geldhoeveelheid is de produktie afgenomen. Het nationale inkomen is in de maanden tot en met augustus met 13 procent gedaald.

Grotere biljetten

De grotere hoeveelheid geld vraagt om grotere biljetten. Tot nu toe is een biljet van 100 roebel het grootste. Later deze maand komen er biljetten van 200 roebel in omloop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.