+ Meer informatie

Royal Nederland in de rode cijfers

Stormen zorgen voor nettoverlies

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - De halfjaarwinst van de Rotterdamse verzekeringsmaatschappij Royal Nederland, onderdeel van de Britse Royal Insurance Group, is diep in de rode cijfers beland.

Vooral de grote voorjaarsstormen in 1990 en een grote brand in Tilburg hebben voor een nettoverlies van ƒ 10 miljoen gezorgd, tegenover een winst van ƒ 13,4 miljoen over dezelfde periode van vorig jaar. Over de vraag of het huidige boekjaar met winst wordt afgesloten, durfde een woordvoerder gisteren nog geen uitspraak te doen.

Vóór belasting was het resultaat eveneens negatief, ƒ 14,4 miljoen, terwijl de eerste zes maanden in 1989 nog een winst opleverden van ƒ 21,1 miljoen. Het verzekeringsresultaat was, na toerekening van kosten en interest over de technische voorzieningen, ƒ 23,5 miljoen negatief (1989 ƒ 16,4 miljoen positief). Het inkomen uit beleggingen bedroeg ƒ 24,1 miljoen (ƒ 20,9 miljoen). Het bruto-inkomen steeg met 32,4 procent tot ƒ 370,9 miljoen.

Enige zorg

Al in het jaarverslag over 1989 maakte de directie bekend dat de orkaan van 25 januari het resultaat nadeling zou beïnvloeden. De winstverwachting voor 1990 werd daarom „aanzienlijk naar beneden bijgesteld". Royal Nederland behaalde nog wel een licht positief resultaat in de branche motorrijtuigen.

Volgens de woordvoerder kijkt de onderneming toch wel met enige zorg naar de ontwikkeling op dat gebied. Door de toeneming van de concurrentie kunnen de premies nog niet verhoogd worden, zo verklaarde hij. „Er is nog geen consensus onder de verzekeraars om de premies te verhogen". De Britse moedermaatschappij. Royal Insurance, maakte gisteren eveneens een verlies bekend. Het verlies vóór belasting over de eerste helft van 1990 bedroeg 65 miljoen pond sterling, tegenover een winst van 119 miljoen pond in die periode van 1989.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.