+ Meer informatie

„Eis van dissidente specialisten ramp"

Contract met ziekenhuis in gevaar

2 minuten leestijd

UTRECHT — Toewijzing van de eisen die specialisten stellen die het niet eens zijn met het "vijfpartijenakkoord" zou afschuwelijke consequenties., hebben voor het hele land.

Mr. H. P. UtêmïSrk zéï dit gisteren tijdens het kort geding dat vier specialisten —een plastisch chirurg, een orthopeed, een chirurg en een gynaecoloog— hadden aangespannen tegen het ziekenfonds ANOZ.

De fungerend president van de rechtbank in Utrecht, mr. H. F. M. Hofhuis, zal dinsdag 27 maart uitspraak doen.

Het geding draaide om het akkoord dat in januari is gesloten tussen de Landelijke Specialisten Vereniging, de Nationale Ziekenhuisraad en de drie organisaties van fondsen en verzekeraars.

De vier specialisten stemmen op veel onderdelen met het akkoord in, maar zijn tegen het bevriezen van de kosten tot en met 1992. Volgens hen kan dat betekenen dat ze patiënten niet meer kunnen helpen als het budget dreigt te worden overschreden. Daarom willen ze ook de overeenkomst met het ziekenfonds, die een onderdeel vormt van het akkoord, niet tekenen.

Daardoor kunnen ze, waarschijnlijk vanaf 1 aprU, maar 90 procent van-de gangbare tarieven, declareren. En zodra het nu négtgeideade restitutiebesluit vervalt, flsirijgen hun patiënten helemaal niets meer van het ziekenfonds terug, wat er in feite op neerkomt dat ze geen ziekenfondspatiënten meer kunnen behandelen, waardoor hun contract met het ziekenhuis in gevaar komt.

Zwarte lijsten

De vier specialisten betwistten dat de LSV namens hen afspraken kan maken. Ze verweten het ziekenfonds niet te willen praten over een „alternatieve" overeenkomst die in grote lijnen overeenstemt met het modelcontract, inclusief de meeste niet-patiëntgebonden activiteiten. „Het is tekenen of naar de bijstand", zei mr. D. W. O. A. Grosheide, advocaat van de vier specialisten. Volgens hem maken ziekenfondsen al „zwarte lijsten", zodat de verzekerden weten van welke specialisten ze de rekening niet betaald krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.