+ Meer informatie

Ter overweging

2 minuten leestijd

A. N. Hendriks, Als huisverzorger Gods. De Vuurbaak, Groningen 1972, 98 blz. Prijs ƒ 7,50; voor leden van de Vereniging vrienden van de Vuurbaak ƒ 6,25.

De gereformeerde (vrijgemaakt) predikant van Amersfoort heeft met dit boek ouderlingen een dienst bewezen. In nog geen 100 bladzijden behandelt hij de volgende 5 hoofdstukken: De ouderling en het Nieuwe testament - en de prediking, - en het huisbezoek, - en het ziekenbezoek, - en de bediening van de tucht. Over elk van deze punten zegt hij behartigenswaardige dingen. Uit het Voorwoord blijkt dat hij vooral gemikt heeft op broeders die voor het eerst in het ambt dienen. Ik denk dat ook broeders die al langer dienst doen met vreugde en vrucht dit boek ter hand zullen nemen. Als ik me niet vergis hebben de hoofdstukken als artikelen in ons zusterorgaan „Dienst” gestaan. Dat had bij de uitgave wel vermeld mogen worden. Men herkent inderdaad in de opzet het karakter van artikelen. De schrijver heeft ook kennis genomen en melding gemaakt van wat er in onze kring over het onderwerp geschreven is. Juist daarom vinden we het jammer dat hij het artikel van prof. Versteeg uit AC van juni 1972 niet meer heeft verwerkt.

Het kader van een breder uitgewerkte ambtsleer ontbreekt. Velen zullen dat niet als een bezwaar voelen. Om zijn indringende eenvoud zullen velen het als een te waarderen stimulans bij hun ambtelijk werk gebruiken. Het is, wat de ondertitel ervan zegt: een handreiking voor de ouderling. Men trekke de hand niet terug, als men overweegt het te kopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.