+ Meer informatie

Er was geen aangepast toilet

2 minuten leestijd

Een mooi voorbeeld vindt hij altijd weer het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Nieuw-Beijerland. "Een van de banken in die kerk is ingekort. Daar kan precies iemand met een rolstoel staan. Die hoeft dus niet achterin te zitten. Dat vind ik nu werken aan de integratie van gehandicapten."

Niet alle kerkgebouwen binnen het verband van de Gereformeerde Gemeenten zijn even laagdrempelig, weet A. Louter. Hij is hoofd van de afdeling collectieve dienstverlening van de vereniging gehandicaptenzorg Gereformeerde Gemeenten, "Helpende Handen".

Jaarlijks stuurt het kerkelijk bureau van de Gereformeerde Gemeenten een brief naar alle kerkenraden met het verzoek aan te geven in welke mate hun kerkgebouw toegankelijk is voor mensen met een handicap. Hoe is de entree? Is er een rolstoeltoilet?

Uit het kerkelijk jaarboek 2002 blijkt dat van de 162 Nederlandse gemeenten er 148 toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel. Louter: "Veertien zijn dat dus niet." Bij 63 gemeenten ontbreekt het pictogram van het aangepaste toilet. "Moet je je eens indenken", zegt hij. "Dan kun je wel in de kerk komen, maar vervolgens niet naar de wc. Ik weet van een nieuw kerkgebouw dat werd geopend. Er was die keer ook iemand in een rolstoel aanwezig. Hij moest verschrikkelijk nodig, maar er was geen geschikt toilet. In allerijl is toen een po uit een nabijgelegen bejaardentehuis gehaald."

Zulke schrijnende zaken mogen in een kerk niet voorkomen, vindt Louter. "Mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking horen er volwaardig bij." Ook als het gaat om doop en avondmaal. "We krijgen daar wel vragen over: "Moeten we dan helemaal van achteren komen rijden?" Of, wanneer iets op het podium is georganiseerd: "Moeten we daar dan de hele dienst blijven staan?""

De gemeenten waar op het punt van de toegankelijkheid nog niets is geregeld -vaak zijn dat oudere, kleinere gemeenten- wil Louter oproepen daar toch aan te werken. "En daarbij mag geld geen punt zijn."

Hij wil echter benadrukken dat in de meeste gemeenten, zeker die met een nieuw of verbouwd kerkgebouw, wel degelijk is nagedacht over de toegankelijkheid van het bedehuis. Ook een ringleiding voor slechthorenden is veelal wel aanwezig, "al heb ik er geen zicht op in hoeverre die aan de eisen voldoet."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.