+ Meer informatie

Parlementaire enquête door Kamer afgestemd

Opwerkingscontracten niet vertraagd

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Een meerderheid van de Eerste kamer he^^ zich gisteren uitgesproken tegen een voorstel van de senatorérif^ Mol (PvdA), Trip (PPR) en Vis (D'66) om een parlementaire en*i quête te houden naar de opwerkingscontracten van de kerncen»^ trales Borssele en Dodewaard met de Franse en Britse opwei^ kingsfabrieken Cogema en BNFL (British Nuclear Fuels Liii^ ted). VVD, CDA, SGP en GPV kantten zich tegen het voorstel.

Door een parlementaire enquête zou de bekrachtiging van internationale overeenkomsten, waarbij Nederland zich verplicht om het radio-actieve afval dat bij opwerking van de Nederlandse splijtstofstaven ontstaat te importeren, worden vertraagd. Dat is zeer ongewenst, zo betoogden CDA-woordvoerder Caland en VVD-senator Zoutendijk. Caland betwistte bovendien de rechtmatigheid van een onderzoek door de Kamer.naar contracten tussen particuliere maatschappijen. Dat is op grond van de wet op de parlementaire enquête niet geoorloofd, aldus Caland.

Vermeend verzuim

Zoutendijk betoogde dat de senaat niet de aangewezen partij is om een vermeend verzuim van de Tweede kamer — die onvoldoende informatie zou hebben ingewonnen over niet-openbare delen van de opwerkingscontracten — goed te maken. De Indieners van het voorstel kunnen immers hun stem aan de internationale verdragen, waarin de' verlening van een importvergunnln^ voor het radio-actieve afval in het vooruitzicht wordt gesteld, onthouden, aldus Zoutendijk.

De senatoren Mol, Vis, Trip spraken de opmerking van Caland dat hun partijen tegen kernenergie zijn uiteraard niet tegen. Senator Vis (D'66) was het wel oneens met Calands opmerking, dat hier de grond voor hun voorstel gelegen is. De beide poten van de wetgevende macht beschikken niet over gelijkwaardige informatie, aldus Vis, en een parlementaire enquête door de Eerste kamer ligt dan ook voor de hand. dat het Tweede-kamerlld Braai^ (WD) is geweest, die als eerste innate verband de mogelijkheid van een paifl^ mentaire enquête heeft geopperd.

Caland wreef de oppositie aan dat in de Tweede kamer de PvdA zich heteft uitgesproken voor het ontzeggen van het enquêterecht aan de senaat. Daar werd een stokje voorgestoken door de motie-De Kwaadstenlet (CDA), door de Tweede kamer aangenomen zonder d§^ steun van de PvdA. Nu wil de PvdüS^ fractie in de senaat gebruik maken vaj^' dit enquêterecht, waar zij eerder tege»-»*; gekant was, aldus Caland. 'i^

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.