+ Meer informatie

Meerderheid CU-stemmers eens met lijst

NIPO peilt mening bloedgroepen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Een meerderheid van 61 procent van de ChristenUnie-stemmers is tevreden met de verdeling tussen oud-RPF'ers en oud-GPV'ers op de conceptkandidatenlijst die het partijbestuur vandaag met de leden bespreekt. Een meerderheid van 55 procent van de CU-stemmers vindt kamerlid Rouvoet de juiste man om de ChristenUnie te leiden.

Dat blijkt uit een peiling van het NIPO, die is uitgevoerd in opdracht van het televisieprogramma 2Vandaag. De redactie van het tv-programma concludeert op grond van de cijfers dat de achterban van de ChristenUnie verdeeld is. Beoogd lijsttrekker Rouvoet is daarentegen bemoedigd door de cijfers. Hij vindt dat die bewijzen dat er "geen sprake is van bloedgroepen" en dat ze "bevestigen dat er een breed draagvlak bestaat voor mijn persoon."

Van de ChristenUnie-stemmers met een RPF-achtergrond ziet 59 procent Rouvoet als de juiste nummer 1, tegen 7 procent die in hem niet de goede figuur ziet. Van de oud-GPV'ers ziet 17 procent weinig in Rouvoet, maar is een meerderheid van 60 procent positief over hem. In totaal is 55 procent van de ondervraagden positief over Rouvoet, is 13 procent niet tevreden en heeft 32 procent geen mening.

Van de oud-RPF'ers vindt 76 procent dat de verdeling van oud-RPF'ers en ex-GPV'ers op de conceptkandidatenlijst in orde is. Slechts 7 procent van de oud-RPF'ers is daarover ontevreden. Van de oud-GPV'ers is 40 procent ontevreden, maar kan 55 procent zich wel in de lijst vinden. Bij de eerste zes kandidaten zit één ex-GPV'er: oud-kamerlid Slob bezet de tweede plaats.

In totaal vindt 45 procent van de ChristenUnie-stemmers dat oud-lijsttrekker Veling terecht niet opnieuw is gevraagd die functie te vervullen; 31 procent vindt dat hij onterecht is vertrokken. Van de oud-RPF'ers is 52 procent het eens met de lijn die het partijbestuur ten opzichte van Veling heeft gekozen, en is 23 procent ontevreden. Bij de oud-GPV'ers liggen de cijfers dichter bij elkaar: 46 procent is tevreden, 39 procent ontevreden.

Van alle ondervraagden is 49 procent er tevreden mee dat er bij de eerste tien kandidaten op de lijst van het ChristenUnie-bestuur maar één vrouw zit: kamerlid Huizinga-Heringa staat op plaats 4. Van de CU-stemmers vindt 21 procent dit onvoldoende, 18 procent heeft geen mening.

2Vandaag zond afgelopen woensdagavond een algemene NIPO-peiling uit waarin de ChristenUnie op drie zetels stond, één minder dan in de NIPO-peiling van 22 oktober.

Zie ook pag. 5: "Nuttig navelstaren in ChristenUnie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.