+ Meer informatie

Vreugde over Panama voorbarige zaak

Senaat kan akkoord doorkruisen

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Woensdagavond is in Washington het verdrag inzake het Panama-kanaal ondertekend, dat Panama tegen het einde van deze eeuw uiteindelijk het beheer moet geven over de meer dan 63 jaar geleden gegraven waterweg van dè Stille naar de Atlantische Oceaan. De Amerikaanse president Carter noemde het historische en veelbesproken verdrag „een symbool van wederzijds respect en samenwerking".

De ondertekeningsplechtigheid in het gebouw van de Organisatie van Amerikaanse Staten vormde het hoogtepunt vain wellicht de grootste diplomatieke uitspatting van de Verenigde Staten, een driedaagse aangelegenheid van besprekingen en sociale activiteiten die wordt bijgewoond door regeringsleiders van een groot aantal landen van het Westelijke Halfrond.Klare taalDe Panameese regeringsleider, generaal Omar Torrijos, zei de diplomaten echter onverbloemd dat het tijd was om een einde te maken aan ,,een koloniale verovering op ons land". Hij benadrukte dat de nieuwe overeenkomst in zijn land weerstanden oproept en las de leden van de Amerikaanse senaat, die sterk verdeeld zijn over het verdrag, de les en haalde de woorden van Abraham Lincoln aan:,,Staatslieden denken aan toekomstige generaties terwijl politici aan de volgende verkiezingen denken".GastenDe enigszins feestelijke ondertekeningsplechtigheid werd bijgewoond door vertegenwoordigers van 25 andere landen. Ook de beide voormalige misisters van buitenlandse zaken Henry Kissinger en William Rogers waren aanwezig. De vreugde over het akkoord kan echter voorbarig zijn.Het kanaal-verdrag is in de Latijns Amerikaanse landen met veel meer vreugde begroet dan in de Amerikaanse senaat, die voor een aardige domper kan zorgen door het niet te ratificeren, waarvoor een twee-derde meerderheid nodig is.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.