+ Meer informatie

Niet alles goud wat blinkt

1 minuut leestijd

Een onzer kennissen kreeg een gouden medaille omdat hij 50 jaar ergens in dienst was. Die medaille weegt 100 gram. Is dat nu wel allemaal goud?

Antwoord — Nee, dat zou te duur zijn. Wij nemen aan, dat het gaat om een onzer koninklijke huisorden. Daar is alleen brons en zilver echt. Een gouden medaille heeft een zilveren kern. Die wordt in een goudbad gedompeld waardoor zich een dun laagje goud •op het zilver afzet. Vervolgens brengt men met stempels opdruk en opschrift aan. In de vorige eeuw, toen het goud niet zo duur was en men niet zo kwistig medailles uitdeelde zijn wél geheel gouden onderscheidingstekens uitgereikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.