+ Meer informatie

K^gBBBQIiDIIDBBBI

2 minuten leestijd

Onder redaaie van Geertje Otten Bijdrage: Alice de jong

Gulle gevers (I)

Het valt niet altijd mee om de portemonnee open te krijgen voor een of ander goed doel. Wie ooit voor een ideële instelling langs de deur is geweest, ontmoet veel kommer en kwel. Zoals egoïsten die niet inzien dat ze nog iets kunnen doen voor hongerlijdende medemensen aan de andere kant van de aardbol. Gelukkig zijn er ook anderen. Een oud baasje trekt gul van zijn aow-pensioen een tientje uit z'n portemonnee. Een tienjarig meisje haalt eigenhandig 1,50 uit haar spaarpot voor „de arme kinderen". Of een gezin met een gering inkomen dat kans ziet elke maand 40gulden vrij te maken om een kind uit een ont-j wikkelingsland te sponsoren. ': Vorig jaar hebben we met z'n allen 780 miljoen gulden uitgegeven aan goede doelen. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft berekend dat gemiddeld per gezin 135 gulden is geschonken, ongeveer 12 gulden meer dan , in 1989.

Door bezuinigingen van de overheid komen steeds meer organisaties in de problemen. Om hun activiteiten niet te hoeven staken, gaan veel verenigingen en clubs over tot het voeren van acties en het houden van collectes. Soms tot vervelens toe. Zo kan het gebeuren dat op één avond de plaatselijke speeltuinvereniging met pennen en het Rode Kruis met de collectebus langs de deur komen. Door de vele acties van goedes instellingen wordt het moeilijk kiezen. ; 1 procent van je brutojaarsalaris overj» schrijden. ::i

Om even wat cijfers te noemen: Fos-; ter Parents Plan Nederland kreeg met 104 miljoen gulden het meest binnen van alle instellingen. Opvallend is, dathet Rode Kruis het vorig jaar met aan-, zienlijk minder geld moest doen: 26 mil-i joen gulden, tegen 31 miljoen het jaar daarvoor. Artsen zonder Grenzen zag daarentegen de opbrengst meer dan verdubbelen tot 17 miljoen gulden, evenveel als Greenpeace Nederland. In 1986 werd voor de artsen nog maar krap een; miljoen gulden opgehaald.

De geldgevers hadden vooral veéli over voor hulp buiten Nederland. Meerj dan de helft van de opgehaalde bedra-? gen ging naar doelen in het buitenland.' Het meest vrijgevig waren de mensen^ voor inzamelacties voor de volksgezond^'^ heid, zowel binnen als buiten Neder^" land. Hiervoor werd 272 miljoen gulden; opgehaald en overgemaakt, wat neer-^ komt op ongeveer 35 procent van het'i totaalbedrag.

Het tweede meest aansprekende on-j: derwerp was het werk voor kinderen en'; kinderbescherming: 208 miljoen guldeni of 27 procent. AdJ

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.