+ Meer informatie

Arabische landen bespreken crisis

Spoedbijeenkomst over Libanon

2 minuten leestijd

BEIROET — Twee kleine meisjes geven boeketjes bloemen aan soldaten, gelegerd aan de zogenaamde groene lijn in de Libanese hoofdstad. Het was er gistejen rustig tijdens het bezoek van de speciale Amerikaanse bemiddelaar Habib aan president Sarikis.

TUNIS — Arabische ministers van buitenlandse zaken zijn vrijdag in afzondering bijeengekomen om zich te beraden over gezamenlijke maatregelen tot steun aan Syrië in de rakettencrisis met Israël.

Volgens Arabische zegslieden stond de Syrische minister van buitenlandse zajcen Abdul Halim Khaddam erop dat de hervatting van de financiële bijdragen van Koeweit en Saoedi-Arabië aan de overwegend uit Syriërs bestaande Arabische vredesmacht in Libanon het belangrijkste onderwerp van gesprek zou worden. De Saoedische prins Saoed Al Faisal liet zijn geringe enthousiasme voor het beraad — bijeengeroepen op aandrang van Algerije en de Palestijnse bevrijdingsorganisatie —• blijken door niet op tijd te komen voor de openingstijden.

De ministers van de 21 lidstaten van de Arabische liga stelden de openingszitting uit, om intensief privé-overleg te voeren in de kamers van hun hotel in Tunis. Een woordvoerder van de Arabische liga verklaarde dat de crisis in Libanon het enige punt op de agenda yras en dat andere onderwerpen niet ter sprake zouden komen.

Invloed Arafat

Onder de Arabische leiders die in de Tunesische hoofdstad aankwamen bevond zich PLO-leider Jasser Arafat, vergezeld van zijn ,,minister van buitenlandse zaken" Farouk Khadoumi. Als nominaal staatshoofd overtrof Arafat de overige deelnemers in rang. Een Palestijnse zegsman verklaarde dat Arafat hiermee het belang wil onderstrepen, dat de PLO hecht aan algemene Arabische steun aan haar guerrillabases in Libanon.

Khaddam en diens Libanese ambtgenoot Fuad Butros lichtten de overige bewindslieden in over het verloop van de bemiddelingspogingen van de Amerikaanse presidentiële afgezant Philip Habib. Volgens Arabische zegslieden voorspelden sommige militante delegaties, vooral van Libië en Zuid-Jemen, het falen van de missie-Habib. De vertegenwoordigers van de meer gematigde Arabische regeringen gaven echter blijk van „licht optimisme" over zijn voorstellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.