+ Meer informatie

Londen is bang voor verdwijnen rode autobussen

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) — De rode dubbeldekkerbus, waarin honden gratis mogen meerijden en waarin toeristen altijd bovenin gaan zitten, zou wel eens spoedig uit liet straatbeeld van Londen kunnen gaan verdwijnen. Want om het krakende Britse openbaar vervoer te verbeteren heeft premier John Major het plan opgevat voor „deregulatie" (verkoop aan particuliere bedrijven) van de Londense busdienst.

„Elk busbedrijf zal zijn eigen uiterlijk kiezen; dus dat betekent waarschijnlijk het einde van de rode bus", zegt David Hales, voorlichter bij het Londense Regionale Vervoersbedrijf. Plannen van de Europese Gemeenschap om bij de bouw van nieuwe bussen uniforme stahoogten in te voeren vormen een verdere bedreiging van de dubbeldekkers.

„Het is een grote schande, vind ik", zegt Hales. „De rode telefooncellen zijn al verdwenen, straks raken we de huzaren bij het paleis ook nog kwijt".

„De rode bussen van Londen zijn een deel van ons erfgoed", zegt passagiere Penny Bevan-Jones. „Je ziet een ansichtkaart met een rode bus en je weet in welk land je bent. Ik vind het heel treurig". Woordvoerder Duncan Strout van het departement van openbaar vervoer zegt dat de vloot van 5000 Londense bussen onder de privatisering alleen nieuwe eigenaars krijgt. „Er is absoluut geen reden om aan te nemen dat deregulatie het einde zal betekenen van de rode bussen".

De Londense Raad voor het Toerisme is het daar niet mee eens. „Elders in het land waar de bussen zijn geprivatiseerd is de rode bus al verdwenen", zegt woordvoerster Kathy Chellew. „De rode bus is een symbool van Londen, net als de Big Ben of het parlementsgebouw. Het hoort bij de toeristische traditie om er een foto van te maken en erin te rijden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.