+ Meer informatie

Verkoop woningen 17 procent gestegen

Huurwaardeforfait tempert kooplust iets

2 minuten leestijd

NIEUWEGEIN (ANP) — De verkoop van bestaande woningen is het afgelopen half jaar met 17 procent gestegen vergeleken bij de eerste helft van 1990. De gemiddelde prijs van een koopwoning nam in die periode toe met 0,7 procent tot 177.400 gulden.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die gisteren bekend zijn gemaakt. De NVM verwacht dat de prijzen de rest van dit jaar licht zullen blijven stijgen.

De groei van het aantal verkopen deed zich vooral het tweede kwartaal voor. De stijging bedroeg toen 29 procent, tegen 5 procent in het eerste kwartaal. Volgens voorzitter B. van Groeningen van de NVM stelden veel kopers zich het eerste kwartaal afwachtend op als gevolg van de Golfcrisis en de onzekerheid over de economie die deze teweegbracht. In het tweede kwartaal was sprake van een inhaaleffect, aldus Van Groeningen.

Huurwaardeforfait
De verkoop van huizen zou nog hoger geweest zijn als het huurwaardeforfait niet was verhoogd, zo stelde de NVM-voorzitter. Deze belasting voor huiseigenaren ging per 1 juli van 1,8 naar 2,1 procent en zal de komende jaren stapsgewijs worden opgetrokken naar 3,3 procent, in 1994. Ook de overdrachtsbelasting van 6 procent die bij de koop van een huis betaald moet worden, heeft volgens Van Groeningen een negatief effect op de verkoop van woningen.

Uit de NVM-cijfers blijkt een toegenomen belangstelling voor appartementen. Ook de verkoop van wat duurdere koopwoningen nam toe. Zo steeg de verkoop van eengezinswoningen met een prijs van twee tot drie ton van 16 procent in de eerste helft van 1988 naar 19 procent het afgelopen half jaar. Ook woningen boven de drie ton worden wat meer verkocht, vergeleken bij drie jaar geleden.

Doorstroming

De door staatssecretaris Heerma (Volkshuisvesting) nagestreefde doorstroming naar de duurdere koopwoningen, die goedkope woningen vrij maakt voor de lagere inkomens, komt op gang, concludeert de NVM. Dat is te danken aan de toegenomen bouw van vrije-sectorwoningen in de laatste jaren.

Volgens Van Groeningen worden er echter nog steeds niet genoeg dure huizen gebouwd. Hij pleitte ervoor de makelaars meer te betrekken bij het volkshuisvestingsbeleid, vooral op regionaal niveau.

Uit de cijfers van de NVM blijken overigens grote regionale verschillen. In de Flevopolder is het aanbod van koopwoningen aanzienlijk groter dan in Utrecht. In de noordelijke provincies, Zeeland en Limburg is de situatie wat gunstiger dan in Noord-Brabant. Noord- en Zuid-Holland en Overijssel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.