+ Meer informatie

Crisis Washington verscherpt

Kissinger naar huis?

2 minuten leestijd

BEIROET — In Westerse diplomatieke kringen alhier gelooft men dat de kans dat minister Kissinger eerder naar Washington zal teruggaan dan in zyn bedoeling lag en zulks wegens de toenemende druk op president Nixon om af te treden, groot is. Dit stond vrijdag in de „Arab World", een blad dat meningen en nieuws uit de hele Arabische wereld publiceert.

Volgens dit blad bestond zelfs de kans al dat Kissinger misschien al dit weekeinde zal terugvliegen naar Amerika. De kringen waarin het blad zulks had vernomen waren "bijzonder ongerust" over de tegenovergestelde gevolgen die een crisis in Washington zou kunnen hebben op de kans op het 'bereiken van een regeling in het Midden-Oosten. President Anwar Sadat van Egypte had in april tot een journalist gezegd dat een „impeachment" van president Nixon een ramp zou betekenen voor het Midden-Oosten.
Tien dagen geleden nadat president Nlxon de teksten van zijn geluidsbanden inzake „Watergate" vrijgaf is het zeer duidelijk geworden dat zijn positie steeds zwakker wordt en hij onder toenemende druk is komen te staan om af te treden. Tot degenen die dit eisen behoren ook conservatieve republikeinen die vroeger Nixon alle steun gaven die hij maar nodig had. Maar in weerwil van dit alles werd donderdagavond door de woordvoerder van het Witte Huis, Gerald Warren, gezegd dat de president vastbesloten is zijn functie niet prijs te geven.
In welingelichte kringen verluidt dat de republikeinse senator Richard Schweiker, bekend van de openbare Watergate-hoorzitting, vrijdag op een persconferentie zal eisen dat Nixon moet heengaan.
Volgens het resultaat van een opinie-onderzoek dat door Harris donderdag is bekend gemaakt gelooft voor het eerst eeu meerderheid van alle Amerikanen dat bewezen zal worden dat president Nixon de wet heeft geschonden. Van de ondervraagden denkt 51 procent dat bewezen zal worden dat Nixon de wetten heeft geschonden, terwijl 30 procent dat niet gelooft. Slechts 40 procent van de ondervraagden was van mening dat Nixon diende af te treden, terwijl 49 procent vond dat hij dat niet moest doen. In maart was de verhouding 44-47. Over het in staat van beschuldiging stellen van Nixon waren de meningen gelijk verdeeld 42-42.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.