+ Meer informatie

Engeland intimideert Nederlandse vissers

Kritiek op Brits visserijbeleid

2 minuten leestijd

KRUININGEN — De stichting Nederlandse visserij en het visserijschap hebben ernstige kritiek op het Engelse visserijbeleid. Volgens drs. D. Langstraat, secretaris van de beide stichtingen, is er in Engeland een ware hetze aan de gang tegen Nederlandse vissers.

Daarbij wordt ongeoorloofde intimiÊlltier. toegepast. Drs. Langstraat zei Üit zaterdag tijdens de jaarvergadering van Zevibel, de Zeeuwse vereniging voor visserijbelangen, in Kruiningen.

De Britten boycotten de vissers niet alleen, ze proberen met futiliteiten en intimidatie het werken van de Nederlandse vissers in de Engelse wateren onmogelijk te maken. De Engelsen hebben gewoon het recht niet om te handelen zoals men nu doet, meent drs. Langstraat, die samen met de voorzitter van Zevibel, J. van den Bos, felle kritiek leverde op de EEG-visserijcommissie ten aanzien van het garnalenbeleid. De commissie heeft namelijk de garnalen geschrapt van de lijst van basisvissoorten. Dit heeft tot gevolg, dat de vissers geen cent meer vergoed krijgen voor een partij doorgedraaide garnalen.

Marktregels

De Europese commissie wentelt op deze manier het falen van haar visserijbeleid volledig af op de ruggen van de vissers. De Europese commissie heeft nagelaten om de marktregels van de producenten verbindend te verklaren. Was dat wel gebeurd, dan zouden de problemen heel wat minder groot zijn geweest, want dan zou er niet beneden de minimumprijs in- of verkocht kunnen worden, aldus Drs. Langstraat. Deze pleitte ook voor invoering op de visserijscholen van een speciale opleiding voor de schelpdiercultures. De bestaande visserijopleidingen schieten hierin duidelijk tekort, aldus Drs. Langstraat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.