+ Meer informatie

PLO bepleit vorming internationaal front

„Om dreiging VS het hoofd te bieden"

2 minuten leestijd

DAMASCUS — De Palestijnse bevrijdingsbeweging PLO heeft het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid veroordeeld en heeft gepleit voor nauwere banden met communistische en westeuropese landen.

In een verslag aan de Palestijnse Nationale Raad (parlement in ballingschap) in Damascus heeft Farouk Kaddoumi, die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid van de PLO, gezegd dat de VS een „vijandige aanvalspofitiek" in het gebied voeren teneinde hun invloed uit te breiden en plaatselijke hulpbronnen te exploiteren.

Kaddoumi noemde de nieuwe Amerikaanse regering erger dan haar voorganger en veroordeelde de recente reis van de minister van buitenlandse zaken, Alexander Haig. De VS beschouwen het Midden-Oosten als een gebied van een mogelijk conflict met de Sovjet-Unie en zijn erop gebrand militaire blokken en aanvalsbases te vestigen om een beweerd Sovjet-gevaar te bezweren, zei hij.

Banden versterken

De PLO moet haar banden met het „vriendenkamp" versterken. Hij definieerde dit kamp als de socialistische staten onder leiding van de Sovjetunie.

Kaddoemi pleitte voor de vorming van „een intemationaal front dat aan de openlijke uitdaging van het nieuwe (Amerikaanse) bewind het hoofd zou moeten bieden".

De EG pleitte op haar topconferentie in Venetië vorig jaar voor een nieuw initiatief en deelneming van de PLO aan overleg inzake een alomvattende vredesregeling, Kaddoumi zei dat als een EG-initiatief wilde slagen, men zich duidelijk van Amerikaanse overheersing moest afkeren.

Kaddoumi stelde de Libanese autoriteiten verantwoordelijk voor de huidige gevechten in Libanon tussenrechtse militieleden en Syrische leden van de Arabische vredesmacht. De politieke dialoog tussen de PLO en Jordanië was in een impasse geraakt, maar een gezamenlijke commissie voor financiële steun aan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de strook van Gaza functioneert nog, aldus Kaddoumi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.