+ Meer informatie

Cubaanse vinger dreigend naar VS

Castro: CIA steunt Unita

2 minuten leestijd

NEW YORK — Volgens de Cubaanse leider Fidel Castro is de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst (CIA) in het geheim de pro-westerse rebellen in Angola te hulp gekomen in hun pogingen de regering van president Agostinho Neto omver te werpen.

Castro zei een en ander in een vraaggesprek met de drie grote Amerikaanse TV-omroepmaatschappijen, waarin hij reageerde op de woensdag door president Jimmy Carter geuite beschuldiging dat Cuba betrokken is geweest bij de invasie van de Zaïrese provincie Sjaba.


„Wij hebben uit zeer oetrouwbare bron vernomen dat de CIA onlangs contact heeft gelegd met de Unita en de Unita de steun van de Amerikaanse regering heeft toegezegd" zo verklaarde Castro


De Unita is een van de twee prowesterse groeperingen die na de onafhankelijkheid van Angola in 1975 het onderspit moest delven tegen de marxistische volksbevrijdingsbeweging van Neto


„Leugen"


In antwoord op Carters beschuldiging dat Cuba de Katangese rebellen had gesteund die in mei vanuit Angola de Zaïrese provincie Sjaba waren binnengedrongen, zei Castro: ,,...Dit is absoluut een leugen. Wij hebben in het geheel geen wapens geleverd"


In antwoord op Carters opmerking dat Castro meer had kunnen doen om de invasie van Sjaba te voorkomen als hij dat had gewild, zei de Cubaanse leider: ,,Wij regeren Angola niet. Angola wordt geregeerd door de MPLA (de volksbeweging voor de bevrijding van Angola) en door president Neto"


Volgens de Londense Sunday Times van 18 juni hebben Russische officieren het commando overgenomen over de lucht- en zeemacht van Angola en de inlichtingendienst, met het oog op eèn „oorlog voor de bevrijding -van Namibië"


De ,,bevrijding" m samenwerking met Sam Nujoma's Swapo, zou moeten plaatshebben voordat Namibië naar de stembus is kunnen gaan.


De Russen in Angola zouden Swapo willen versterken met de Katangese rebellen die in mei hun mislukte inval deden in de Zaïrese provincie Sjaba.


Volgens de Sunday Times zouden de Russen in Angola meer vertrouwen op Oostduitsers dan op Cubanen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.