+ Meer informatie

RECENSIE

2 minuten leestijd

C.S. Lewis, Onversneden christendom. Uitg. Kok, Utrecht 2011 (achtste druk), 222 blz., € 19,90.

idem, Het probleem van het lijden. Uitg. Kok, Utrecht 2011 (vierde druk), 160 blz., € 14,90.

Boeken van Lewis blijven de aandacht trekken. Begrijpelijk, want hij wordt wel de bekendste apologeet van het christelijk geloof genoemd.

In het eerste boek komt onder meer aan de orde wat christenen geloven en hoe het christelijk leven eruit ziet. Tevens wordt een beknopte inleiding in de leer van de drie-eenheid geboden. Altijd weer treffen de diepe gedachten, die Lewis met tal van sprekende beelden verduidelijkt. Dat wil niet zeggen dat zijn gedachten geen vragen oproepen. Bijvoorbeeld: zijn bepaalde Bijbelse voorstellingen over de verzoening ‘theorieën’ (blz. 64)? Zijn pleidooi voor twee soorten huwelijken in verband met echtscheiding komt vreemd over (blz. 115). De mens wordt als de hoogste van de dieren getypeerd (blz. 156). En over dingen die Lewis opmerkt over de vrije wil zou je ook nog wel eens door willen praten.

Het tweede boek gaat over een probleem van alle tijden, waar op deze aarde nooit het laatste woord over gesproken zal zijn, juist omdat het zo’n existentieel probleem is: het lijden. Lewis gebruikt in dit boek het van hem bekend geworden beeld van het lijden als Gods megafoon, waarmee Hij de mensheid alsnog bereiken wil. Lewis brengt diepe dingen naar voren over het nut van het lijden. Een boek dat veel aanreikt, ook al ontbreken ook hierin niet bepaalde speculatieve gedachten, bijvoorbeeld over het lot van de dieren. En de diepteboring die het gereformeerde belijden verricht inzake de verdorvenheid van de mens, kom je op die manier niet in dit boek tegen. Boeken van Lewis zijn leerzaam, maar we moeten ze wel met onderscheid lezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.