+ Meer informatie

Drie pyromanen in Groesbeek gepakt

Trimmer boos op staatsbosbeheer

2 minuten leestijd

GROESBEEK — Nadat het bosrijke dorpje Groesbeek tien jaar lang geteisterd is door meer dan 300 bosbranden heeft de politie eindelijk de daders kunnen arresteren. Vorige week vrijdag zijn de 34-jarige W. K. en de broers P. J. en T. J. (19 en 17 jaar) aangehouden. Het trio woont in Groesbeek.

Een brandteam van de rijkspolitie heeft maandenlang jacht gemaedct op de pyromanen. Aan dat onderzoek kwamen zelfs een vliegtuig en terreinmotoren te pas. Uiteindelijk kon de politie vorige week na aanleiding van een gerucht dat K. de dader wel eens kon zijn, de hand leggen op de brandstichters.

Op een persconferentie maandagmiddag in Groesbeek verklaarde voorlichter H. van Schilt van de rijkspolitie in het district Nijmegen dat de daders „zeer geraffineerd te werk waren gegaan".

Boos

K., een hartstochtelijk trimmer, vertelde na zijn arrestatie dat hij een uitgesproken hekel aan staatsbosbeheer had. Op de bospaden in de pmgeving van Groesbeek waren de banden van zijn racefiets verschillende keren lek geraakt. Volgens een woordvoerder van staatsbosbeheer stelde K., die wel eeiis geklaagd had over de paden, extreem hoge eisen aan de boswegen. Hij zou ze het liefst allemaal geasfalteerd hebben gezien.

De twee werkloze broers P. en T. J. verklaarden bij hun aanhouding te genieten van het werk van de brandweer. De broers zijn K. pas in 1977 gaan helpen bij de brandstichtingen.

In die tien jaar woedde het abnormaal hoge aantal bosbranden altijd in de perioüde maart tot en met juni. „Daarna is het visseizoen geopend...", aldus de Nijmeegse voorlichter. De vrijwillige brandweer in Groesbeek moest in totaal 339 keer uitrukken.

Bosbranden

Vanaf, 1970 ging door de branden meer dan 60 hectare bos en heide verloren. Verscheidene malen stak het drietal bos in brand, waar zij al eerder waren geweest. Dit jaar werd 34 keer brand gesticht. De laatste aangestoken brand woedde vorige week maandag. Volgens staatsbosbeheer duurt het tientallen jaren voordat het bos zich hersteld heeft.

Staatsbosbeheer heeft altijd tegengehouden dat er een beloning uitgeloofd zou worden voor degene die de politie op het spoor van de pyromanen zou zetten. Dit zou volgens staatsbosbeheer een heksenjacht ontketend hebben.

De politie blijft het bos bij Groesbeek scherp in de gaten houden. Voorlichter Van Schilt acht het ook niet uitgesloten dat er nog meer arrestaties zullen worden verricht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.