+ Meer informatie

„Zeehonden en vogels verdrinken in vistuig"

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De wildgroei van visserij met vaste vistuigen als palingfuiken en netten voor de Nederlandse kust vormt een bedreiging voor zeehonden en duikende vogels als futen, aalschovers en eenden.

Dat stellen Zeeuwse en Zuidhollandse natuurbeschermingsorganisaties in een brief aan minister Bukman (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij). De organisaties vragen de minister de uitgifte van vergunningen voor de gewraakte vorm van visserij zo snel mogelijk stop te zetten. Het aantal vergunningen is volgens hen in, drie jaar vervijfvoudigd tot 335. Vooral de zeehondenpopulatie, die voor de Zeeuwse en Zuidhollandse kust slechts tien tot twintig dieren telt, loopt volgens de organisatie een groot risico te verdrinken in de netten en fuiken. In vijf jaar zijn zes zeehonden verdronken in de ondiepe kustwateren van Zeeland en ZuidHolland.

Langs de hele Nederlandse kust zijn volgens de Zeehondencrèche Pie terburen de laatste vijf jaar 24 zee honden verdronken. Het aantal op deze manier om het leven gekomen vogels wordt op enkele honderden geschat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.