+ Meer informatie

Belgrado hard over onlusten in Kosovo

Albanese afgezant op matje geroepen

2 minuten leestijd

BELGRADO '— Joegoslavië heeft gisteren tegenover de Albanese ambassadeur in Belgrado haar beklag gedaan over de „ruwe inmenging" en het „ontoelaatbare gedrag" van Tirana met betrekking tot de gebeurtenissen in de provincie Kosovo.

Ambassadeur Socrat Pij au werd op het Joegoslavische ministerie van buitenlandse zaken ontboden om een memorandum over de betrekkingen tussen de twee landen in ontvangst te. nemen. De Joegoslavische regeringswoordvoerder Mirko Kalezic deelde op de wekelijkse persconferentie in Belgrado mee, dat het memorandum betrekking had' op de „ruwe inmenging van de spcialistische volksrepubliek Albanië in de binnenlandse aangelegenheden" van Joegoslavië. Hij zei dat deze inmenging zich „met name gemanifesteerd heeft tijdens dé recente gebeurtenissen in Kosovo". In deze aan Albanië grenzende provincie zijn tenminste negen personen 'gedood en meer dan 200 gewond geraakt bij ongeregeldheden, die waren veroorzaakt door etnische Albanezen, van wie er sommigen afscheiding van Joegoslavië eisten. Volgens Joegoslavië waren deze rellen gesteund en aangewakkerd door „vijandige centra in het buitenland" en Albanese diplomaten in Belgrado.

Eerste officiële stap

Het Joegoslavische protest van donderdag was de eerste belangrijke diplomatieke stap tegen Albanië sinds 1978. Joegoslavië protesteerde toen tegen soortgelijke vermeende inmenging in Kosovo, waar ruim 77 procent van de 1,6 miljoen inwoners van Albanese afkomst is.

Sinds de rellen zijn in de provincie openbare bijeenkomsten verboden. Studenten aan de universiteit van Pristina zouden dit verbod echter hebben geschonden. Dit gebeurde nadat eerder op de dag het hoofd van het studentencentrum was ontslagen. De eet- en leefomstandigheden in dit centrum vormden de eerste aanleiding tot de rellen.

Kalezic wilde bevestigen . noch ontkennen dat Joegoslavië wellicht een vermindering van de Albanese ambas

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.