+ Meer informatie

Reuma en voeding (I)

1 minuut leestijd

In het geneeskundige wetenschappelijk onderzoek wordt steeds meer aandacht besteed aan de invloed van de voeding op het verloop van het ziekteproces. Zo stond onlangs in het Engelse medische tijdschrift The Lancet een verslag van een Noors onderzoek, waarbij de relatie tussen reumatoïde artritis en voeding onder de loep werd genomen.

Een groep van 27 patiënten onderging een strenge vastenkuur van ruim een week, één jaar lang gevolgd door een vegetarisch dieet. Een controlegroep van 26 patiënten kreeg gedurende het onderzoek een alledaags dieet. Alle patiënten hielden hun eigen medicijnen.

Het bleek dat de eerste groep al na vier weken een significante verbetering vertoonde in onder andere het aantal aangedane gewrichten, de hoeveelheid pijn, de duur van de ochtendstijfheid en de knijpkracht van de handen. Maar ook was er een verbetering van onder andere de bloedbezinking en het aantal witte bloedcellen. Na één jaar was de dieetgroep nog steeds in het voordeel in vergelijking met de controlegroep. Conclusie van de onderzoekers: het onderzochte dieet is een bruikbare aanvulling op de gangbare medicamenteuze behandeling van reuma.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.