+ Meer informatie

Dag in dag uit

3 minuten leestijd

"Kijk eens mam, wat ik meegebracht heb uit de bibliotheek ?" Anne-Ruth haalt een boek uit haar tas en duwt het onder mijn neus. "Landelijk koken" is de titel. Eronder staat: Smakelijke creaties uit de Country keuken. „Kijk", wijst Anne-Ruth, „deze bladzijde heeft in de receptenrubriek van Terdege gestaan." „Oja", schiet ik in de lach, „daar heeft Esther (15) nog iets van gebakken. Ze dacht dat ze het recept van het linker plaatje aan het maken was, maar het zag er heel anders uit." „Zullen we vandaag ook iets "landelijks" doen?", vraagt Anne-Ruth verlangend. Nog geen uur geleden is ze met een volle tas naar de bibliotheek gegaan om alle Engelse boeken terug te brengen die ze lezen moest voor haar boekentest. Een 7,8 heeft ze er voor gehaald en dat moet gevierd worden, vindt ze. Dat haar gemiddelde voor Engels tot nu toe een 5 is, ziet ze voor het gemak maar even over het hoofd. En dat ze overmorgen een tentamen natuurkunde heeft, daar wil ze liever helemaal niet aan denken. „Zalik iets bakken voorbij de thee?", oppert ze. „en zullen we dan de bloemetjestheepot gebruiken?" Anne-Ruth gaat aan de slag en om vier uur zet ze met een trots gebaar het theeblad op tafel, beladen met scones, boter, jam en een mes. Een tweede blad volgt, met daarop de theepot, de kopjes en extra schoteltjes. Vlug schuif ik nog even wat kranten en andere rommel aan de kant en dan kan de teaparty beginnen. ,,Moet je dit zachte binnenste eruit schrappen?", vraagt felle met een onschuldig gezicht, terwijl hij zijn broodje helemaal uit elkaar zit te pulken. Anne-Ruth beledigd: „Nee, pap, dat hoort zo.
„Hoeveel mag je er?", vraagt Stefan (11) schrokkerig. „Net zoveel als je wilt", is het antwoord. „ O, ik lust ze allemaal wel", zegt hij met volle mond. „Ligt er niet wat te weinig bestek op tafel?", klaagtJelle, „ik moet steeds op mijn beurt wachten."„Néépap", stuift Anne-Ruth op, „dat hóórt zo." En dan meteen verontwaardigde blik naar haar vader en broertje:, Jullie eten veel te vlug. Het moet "landelijk ". De Engelsen noemen het High Tea." „ O, doen we deftig vandaag?", plaagt felle, „nou, geef me dan nog maar eens een lekker kopje Engelse thee. "felle pakt zijn kopje, grijpt mis op de een of andere gekke manier en gooit dan de theepot om.. Alles drijft. Grote verbouwereerdheid bij iedereen, felle, die iets omgooit. Dat gebeurt zelden. En dan klinkt midden in de verwarring opeens een klein geaffecteerd stemmetje: „Nou, nou, wat doen wij deftig vandaag, zeg." En daar moet zelfs felle verschrikkelijk hard om lachen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.