+ Meer informatie

Alders tevreden over voortgang compostering

1 minuut leestijd

PURMEREND/MEDEMBLIK (ANP) — Minister Alders van milieulieheer is tevreden over de inspanningen die gemeenten zich getroosten om zo veel mogelijk groenten-, fruit- en tuinafval (gift-afval) gescheiden in te zamelen en te composteren. De minister liet dit gisteren bij werkbezoeken aan gft-projecten in Purmerend en Medemblik blijken.

De bewindsman stelde vast dat 166 van de ongeveer zeshonderd Nederlandse gemeenten het gft-afval van 1,1 miljoen huishoudens gescheiden ophalen. Deze gemeenten lopen daarmee vooruit op een wettelijke verplichting tot gescheiden inzameling, die per 1 januari 1994 van kracht wordt.

De minister zei te verwachten dat tegen die tijd de totale Nederlandse verwerkingscapaciteit drie kwart miljoen ton gft-afval per jaar zal belopen, hetgeen de doelstelling overtreft. In totaal is in Nederland ongeveer 1,1 miljoen ton van dit afval per jaar composteerbaar, iets minder dan 50 procent van het volume gft-afval dat de reinigingsdiensten jaarlijks ophalen. I De minister becijferde dat ook de gemeenten met compostering van gftafval fors besparen. Deze zogeheten inatte fractie" beslaat circa de helft ^^an het totale Nederlands afvalvoluiiie. Compostering is niet alleen milieu- en energievriendelijker, maar ook aanzienlijk goedkoper dan verbranden. Volgens de minister is de door vier moderne Nederlandse installaties geproduceerde compost van hoge kwaliteit. Ook de afzetmogelijkheden zijn aanwezig, al moet het traject van inzameling, verwerking en afzet voortdurend goed in de gaten gehouden worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.