+ Meer informatie

België negeert bevelen tot vertrek uit Zaïre

Eyskens: Evacuatie gaat door

2 minuten leestijd

KINSHASA (AP) - Belgische troepen in Zaïre hebben gisteren het bevel van de Zaïrese presiilent, Moboetoe Sese Sel(o, om het land onmiddellijk te verlaten genegeerd. België en Frankrijk lieten weten dat hun soldaten zouden blijven totdat de buitenlanders in Zaïre veilig zijn geëvacueerd.

Eerder op de dag had Moboetoe opgeroepen tot onmiddellijke terugtrekking van de Belgische troepen in het land. „De humanitaire missie die deze troepen hadden -Belgische staatsburgers evacueren naar hun land- is beëindigd", verklaarde Moboetoe volgens de staatsradio, de Stem van Zaïre.

De Belgische minister van buitenlandse zaken, Eyskens, zei voor de Belgische radio dat de evacuatie ondanks de eis van de Zaïrese president wordt voortgezet. „We moeten onze operatie voortzetten... Respect voor menselijk leven is een absolute prioriteit", zei Eyskens.

Feeststemming

Oppositieleider Tshisekedi riep België op om militairen in Zaïre gelegerd te houden omdat hun vertrek volgens hem zal leiden tot een bloedbad door muitende Zaïrese soldaten. België en Frankrijk hebben echter gezegd dat hun troepen uit het Afrikaanse land worden teruggetrokken zodra de evacuatie is voltooid. De meeste Fransen zijn uit Zaïre vertrokken, maar er bevinden zich naar schatting nog twee- tot vierduizend Belgen, voornamelijk missiewerkers. Hun evacuatie werd gisteren voortgezet.

Meer dan 50.OCX) mensen gingen gisteren in de hoofdstad Kinsjasa in een feeststemming de straat op na het vernemen van geruchten dat Moboetoe Etienne Tshisekedi opnieuw tot premier had benoemd. De Heilig Unie, een coalitie van meer dan 150 oppositiepartijen, gaf snel daarop een verklaring uit waarin de geruchten werden ontzenuwd. Volgens bronnen bij de oppositie heeft Moboetoe gisteren de informele onderhandelingen met Tshisekedi en andere oppositieleiders voortgezet, maar er leek weinig ruimte voor een compromis.

Het Belgische ministerie van defensie maakte gisteren bekend dat maandag een Belgische militair is omgekomen en zes anderen gewond, van wie een ernstig. Op het vliegveld van de Rwandese hoofdstad Kigali, een van de steunpunten voor de evacuatie, kwam een granaat die een van hen droeg volgens het ministerie per ongeluk tot ontploffing.

Luchthavenautoriteiten in Nigeria maakten gisteren melding van de aankomst van een Boeing 727 die werd geïdentificeerd als „een Zaïrees presidentieel vliegtuig". Een onbekend aantal mensen stapte uit het toestel en werd per auto van het vliegveld van Lagos weggevoerd voordat Nigeriaanse veiligheidsfunctionarissen ter plekke waren, zo zei luchthavencommandant John Ojikutu. Het toestel kreeg toestemming om te landen en zou niet worden geconfiskeerd, omdat het een Zaïrees presidentieel vliegtuig betrof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.