+ Meer informatie

Knelpunten in zorg voor suikerzieken

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De zorg voor suikerzieken schiet tekort. "De regering en de medische instellingen steken echter hun kop in het zand", zegt voorzitter W. Wientjens van de Diabetesvereniging Nederland.

Hij stelde dat vandaag tijdens de overhandiging van het manifest "Diabetes, sluipende volksziekte" aan PvdA-Tweede-Kamerlid en oud-minister van Verkeer en Waterstaat Netelenbos.

Het manifest is opgesteld door de drie belangrijkste diabetesorganisaties, de Nederlandse Diabetes Federatie, het Diabetes Fonds en de Diabetesvereniging Nederland. Om meer aandacht te vragen voor de problemen in de diabeteszorg bieden de organisaties de Eerste- en Tweede-Kamerleden de mogelijkheid zich met een bloedproefje en een eenvoudig oogonderzoek te laten testen op suikerziekte.

Diabetes ontpopt zich volgens Wientjens in een razendsnel tempo tot een sluipende epidemie die reeds vele slachtoffers heeft geëist. Een drastische herziening van de diabeteszorg is daarom noodzakelijk. Met het document, "bedoeld als noodkreet", doen de gezamenlijke diabetesorganisaties een uiterste poging een groot landelijk draagvlak te vormen, om het tij te keren.

Op dit moment telt ons land ongeveer 440.000 suikerpatiënten. Jaarlijks komen er 60.000 bij. Daarnaast hebben ongeveer 400.000 mensen diabetes zonder dat ze het weten. Zij lopen daardoor grote risico's omdat de ziekte sluipend de bloedvaten en daardoor ook diverse organen aantast. Als de aandoening niet wordt behandeld, zet dat proces zich versneld door. Zo is suikerziekte de oorzaak van 15 procent van het aantal nierdialyses in Nederland. "Bovendien wordt de ziekte steeds vaker op jonge leeftijd ontdekt", aldus Wientjens. Tevens zorgt het gebrek aan kennis er volgens hem voor dat voeten van suikerpatiënten door aantasting van hun bloedvaten in de helft van de gevallen onnodig worden geamputeerd.

De drie diabetesorganisaties wijzen op eerder gemaakte richtlijnen die nooit zijn uitgevoerd. Daarin staan onder meer behandelingstrajecten voor de voeten en richtlijnen over diabetes en zwangerschap. De regering en medische instanties doen daar volgens Wientjens niets mee, omdat er geen geld, tijd en belangstelling voor is.

Verder willen de organisaties dat de teststrips om het gehalte aan bloedglucose te kunnen bepalen voor diabetespatiënten worden vergoed. "Nu krijgen alleen de insulinegebruikers een vergoeding, terwijl de grootste groep suikerzieken tabletten slikt", aldus Wientjens. Ook wil hij risicogroepen laten testen, bijvoorbeeld families waarin diabetes voorkomt. "Mensen die diabetes hebben zonder het te weten, lopen een groot risico."

Nog onlangs luidde dr. H. J. Aanstoot in deze krant de noodklok over het stijgend aantal jongeren met ernstig overgewicht en diabetes. Aanstoot is kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Diabetes Federatie. Kinderartsen zien tegenwoordig kinderen en jongeren met diabetes type 2, een aandoening die vroeger alleen voorkwam bij zestigplussers. Oorzaak is het veelvuldig gebruik van zoete en vette snacks in combinatie met weinig beweging en dagelijks uren voor tv of achter computer zitten. Aanstoot heeft zelf zes van deze jongeren onder behandeling.

Diabetes is volgens Aanstoot een ernstige aandoening, die na gemiddeld twintig jaar leidt tot complicaties in de vorm van hart- en vaatziekten. "Mijn Amerikaanse collega's hebben al te maken met twintigers en dertigers die hun eerste hartinfarct achter de rug hebben."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.