+ Meer informatie

EG positief over COMECON-contact

2 minuten leestijd

LUXEMBURG — De Europese ministerraad is niet van mening dat samenwerking tussen de EEG en de COMECON en in het bijzonder de Sowjet-Unie nadelig zal zijn voor de handel tussen de EEG en de USSR.

Dit verklaarde donderdag de Luxemburgse staatssecretaris Berchem in het Europese parlement op bezorgde vragen. Ook EG-commissaris Brunner was niet negatief over de misschien op gang komende besprekingen tussen de Europese Gemeenschappen en de COMECON, het zeer beperkte economische samenwerkingsverband van Oosteuropese landen.

Geen wereldmacht

Commissaris Brunner zei dat de Europese Gemeenschappen geen wereldmacht vormen, maar wel een rol spelen en dat het tekenend is dat andere landen in kontakt willen komen met de EEG. Hij zei van mening te zijn dat het constructief zou zijn als de negen met de Sowjet-Unie en de Oostbloklanden gaan praten.

Hierdoor is het misschien mogelijk de Sowjet-Unie meer te betrekken bij het internationale streven om meer evenwicht en stabiliteit te verkrijgen in de wereldeconomie. Want, aldus Brunner, de Sowjet-Unie zit niet in de wereldbank, doet niet mee aan de Noord-Zuid Dialoog, en doet nauwelijks iets aan ontwikkelingshulp (De EG geeft tienmaal zoveel uit voor de derde wereld).

Memorandum

Op ,16 februari hebben vertegenwoordigers van de COMECON een memorandum aan premier Thorn van Luxemburg overhandigd met voorstellen voor samenwerking. Alvorens beslissingen te nemen, wacht de ministerraad, aldus staatssecretaris Berchem op voorstellen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschappen. Hij deed ook de toezegging dat het Europese Parlement voortdurend van de gang van zaken op de hoogte zal worden gehouden.

De landen van de COMECON hebben er belang bij dat er een nauwere vorm van samenwerking met de EEG zal ontstaan. De Sowjet-Unie voert meer in uit de EEG dan het er naar uitvoert. Het verschil op de handelsbalans bedraagt een miljard dollar, ook andere oosteuropese landen hebben een tekort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.