+ Meer informatie

Varens horen in de schaduw

6 minuten leestijd

De lichtbehoefte van de vele kamerplanten is nogal verschillend; dit kan zeer uiteenlopen, vanaf veel licht tot zeer matig. Bij de planten die geen volle zon prefereren behoren de meeste varens. Daarom als vervolg op het voorgaande stukje weer iets over de verschillende varensoorten die we nog steeds regelmatig in de huiskamer zien.

Een varen die vrij fors kan uitgroeien, is de nestvaren, officieel Asplenium nidus geheten. Deze varen heeft in tegenstelling tot de meeste andere varensoorten geen ingesneden of geveerde bladeren maar gladgerande lichte gegolfde gladde bladeren. Bij een goede verzorging kan de nestyaren vele jaren meegaan. Regelmatig een bemesting en geregeld water geven met zo nu en dan eens een sproeibeurt zal de varen goed doen. Bij het ouder worden van de plant zal men na verloop van tijd op de achterzijde bruine sporenreeksen kunnen zien ontstaan. Daar de plant dan wel vrij groot geworden is, vraagt ze nogal enige ruimte ook al om beschadiging van het blad te voorkomen. In de zomer dus beslist geen felle zon, dit om bladverbranding te voorkomen. Een parasiet die men er wel eens op kan vinden, zijn dopluizen. De oude manier van bestrijden is aanstippen met spiritus. Er zijn ook diverse moderne middelen in de handel, maar varens zijn over het algemeen zeer gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Bij een onverhoopte aantasting is en blijft het dus oppassen met de bestrijding.

Krulvaren

Een andere algemeen bekende varen is de Nephrolepis cordifolia, deze wordt ook wel krulvaren genoemd in de volksmond. Het is zonder meer een zeer sierlijke varen met grote gevederde bladeren die ook weer van een enigszins vochtige atmosfeer houdt en een normaal verwarmde kamer. Als men de varen op tijd verpot, kan ze ook weer uitgroeien tot behoorlijk Varens houden niet van felle zon. grote omvang, iets waarmee men wel rekening moet houden als men niet zo groot behuisd is.

Heel mooi is de tongvaren, Phyilitis scolopendrium. Behalve als mooie kamerplant, waarbij ze flink groot kan worden, is deze varen ook als tuinplant zeer goed te gebruiken, daar ze volkomen winterhard is. Het is natuurlijk wel zo, dat als men nu een plant zou aanschaffen, men tot het voorjaar moet wachten om deze buiten te kunnen planten. Een plant die uit de kas komt moet eerst afharden en dan jn het voorjaar naar buiten. Ze kan dan een goede plaats in de tuin vinden, zeker in de schaduw. Een heel mooie vorm van deze varen is de ,,Undulata" met gegolfde bladeren.

Een tweede varen die men zowel binnen als buiten kan houden is de ijzervaren. Inderdaad draagt ze haar naam met ere, want het is een vrij sterke varen. Misschien in een strenge winter, zal het moeilijk zijn om te overleven, maar met wat bedekking er op zal het wel gaan. Zoals vrijwel de meeste varens, houdt ook de ijzervaren van een enigszins humusachtige grond, verteerde bosgrond met goede potgrond vermengd is zeer goed te gebruiken. Aan een kalkrijke grond hebben alle varens een hekel.

Dubbeltjesvaren

Ook de dubbeltjesvaren, Pellaea rotundifolia is een varen die behalve voor de kamer ook in de tuin gebruikt kan worden. De dubbeltjesvaren neemt niet zoveel ruimte in als de meeste andere varensoorten. Mede door het enigszins leerachtige en harde blad kan ze ook beter tegen droge kamerlucht. Overigens is ook hier normaal vochtig houden het beste, regelmatig water geven en zorgen dat de potkluit niet zal uitdrogen.

Als laatste willen we nog de wortelloofvaren of Pteris tremula even bespreken. Van het geslacht Pteris zijn er verscheidene die als potplant gebruikt worden. We zullen echter niet tot in het oneindige kunnen doorgaan met de varens; dit is slechts een greep uit de vele soorten die er zijn.

De wortelloofvaren dankt haar naam aan het op wortelblad gelijkende Iqof. Sterk geveerd is het zeer zeker een decoratieve plant die ook een ruime plaats vraagt, temeer daar ze flink kan uitgroeien. Koel en licht, maar geen felle zon is ook hier weer van toepassing. Florist

Een gebreide kat als lekker knuffeldier, lekker zacht en ongevaarlijk. Gemakkelijk te breien, in uw eigen kleurenkeuze. Tevens fijn om weer eens wat resten op te ruimen.

Hoogte: 25 cm
Benodigdheden: in de kwaliteit Pronostic. 1 bol kl. Mure -1 bol kl. Souris - 1 bol kl. Myosotis, 2 breinaalden nr. 2,5 - een weinig vulling. Gebruikte steek: Tricotsteek

Beschrijving
Lijfje: Telpatroon nr. 1. Opz. 12 st. in kl. Mure, nld. nr. 2,5 en in gestreepte tricotst. br. volgens het telpatroon op deze wijze: 1 nld. kl. MuOOO Su cl 0 C S A ooi

fi
ölölo a^lo »k>ote I A Oj o«ft l\ LJi QÜL^C ziDsaanDQCic] DQDoaoaaciouaEiQQ b6 •ütuc •adanronncCDCcnQccDCDDaDB AiAlA sea oloo e o Uj o^oo otoo

ft
0= kl. MURE 51= kl. SOURIS D= kl. MYOSOTIS re -1 nld. kl. Souns - 1 nld. kl. Myosotis. Br. nog een tweede deel. Kop: Telpatroon nr. 2. Opz. 11 st. in kl. Myosotis, nld. nr. 2,5 en brei volgens het telpatroon. Maak nog een tweede zelfde deel. Oren: Opz. 8st. in kl. Myosotis. nld. nr. 2.5 en 10 nld. tricotst. br. Br. nog een 2e zelfde por. Poten: Telpatroon nr. 3. OpZ'. ÏÖ'Sti = in kl. Myosotis, nld. nr. 2.5 en in tricotst. br. volgens telpatroon. Br. 4 gelijke delen. Staart: Opz. 12 st. in kl. Mure, nld. nr. 2,5 en in gest. tricotst. br.: 1 nld. kl. Mure -1 nld. kl. Souris en 1 nld. e o kl. Myosotis. In de 62e nld. tot. hoogte, het werk afhechten. Afwerking: De 2 delen van het lijfje, de kop en de poten met elkaar verbinden. De naden sluiten, het werk omkeren, opvullen en de opening sluiten. De rechthoek van de oren diagonaal dubbel vouwen en aan weersz. van de kop naaien. De kop aan het lijfje bevestigen. Maak de pantalon door onderaan en in het , midden van het lijfje een naad te maken van 8 cm hoogte. De staart in de ' lengte dubbel vouwen, de naad sluiten, omkeren, opvullen en de opening sluiten. Deze aan de bovenkant van de naad van de pantalon bevestigen. De ogen, de snor en de snoet borduren in kl. Mure.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.