+ Meer informatie

Visquota niet ingrijpend gewijzigd

EG-ministers beperken stillegging tot 135 dagen per jaar

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De EG-ministers voor visserij hebben gisteren in Brussel besloten dat de vissers in de twaalf lidstaten ten minste 135 dagen per elf maanden van het jaar aan de wal moeten blijven. Dit is een van de maatregelen die ertoe móeten leiden dat de visbestanden weer de kans krijgen te groeien.

Door overbevissing zijn de hoeveelheden kabeljauw en schelvis in de Noordzee volgens de schattingen gedaald tot tussen de 10 en 15 procent van het niveau van de jaren zeventig. De visquota voor volgend jaar werden niet ingrijpend gewijzigd.

Het was de laatste keer dat de ministers in Brussel bijeenkwamen onder leiding van minister Bukman. Zij reduceerden de 200 dagen stillegging die EG-commissaris Marin had voorgesteld tot eerdergenoemde 135 dagen. Vissers kunnen tussen de acht tot dertien dagen per maand aan wal blijven, als zij het niveau van 135 dagen maar halen. De maatregel is bedoeld om samen met maatregelen die al 'eerder werden genomen (grotere netmazen, maximum lengte sleepnetten) de groei van de visbestanden te bevorderen. Volgens Marin is er voor sommige vissoorten een „alarmerende situatie" ontstaan door de overbevissing.

Andere sfeer

De toestand is vooral ernstig voor de kabeljauw. Die wordt momenteel veel te jong gevangen —bij een gewicht van 350 gram per vis- terwijl die in volwassen toestand wel het veertigvoudige kan wegen. Volgend jaar zal de Europese Gemeenschap zich buigen over een herziening van het gemeenschappelijke visserijbeleid, dat per 1993 moet ingaan.

Gewoonlijk kunnen de emoties en meningsverschillen bij het verdelen van de quota voor het volgende jaar nogal oplopen, maar dit keer duurde de bijeenkomst niet langer dan de geplande twee dagen en werden de betijd met elkaar eens. Volgens EGcommissaris Manuel Marin „heerst er een andere sfeer; de bewindslieden hebben hun verantwoordelijkheid genomen".

Voor Nederland verandert er niet al teveel volgend jaar. Er zal ongeveer 20 procent minder tong gevist mogen worden en 8 procent minder wijting. Voor haring, kabeljauw en schol blijven de quota (vrijwel) gelijk. In totaal zal er door de EG niet meer dan 100.000 ton kabeljauw gevist mogen worden en voor schelvis werd de grens bepaald op 48.000 ton. Ter vergelijking zij vermeld, dat in 1983 nog 240.000 ton kabeljauw uit de Noordzee werd opgehaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.