+ Meer informatie

Paladijnen Ceausescu voorlopig op vrije voeten

Proces tegen topfunctionarissen heropend

3 minuten leestijd

BOEKAREST - In de Roemeense hoofdstad, Boekarest, is gisteren liet proces tegen 23 topfunctionarissen van ex-dictator Nicolae Ceausescu heropend. De voormalige leden van het communistische Politbureau worden verdacht van het „instemmen met volkenmoord". Het proces was twee maanden verdaagd vanwege medisch onderzoek van 13 van de 23 verdachten. Dat hebben waarnemers gemeld.

De verdachten zouden volgens de aanklacht tijdens de zittingen van het Politbureau op 17, 21 en 22 december 1989 hebben ingestemd met het besluit van Ceausescu om met behulp van het leger de demonstraties in Timisoara en Boekarest neer te slaan. Bij dit geweld, dat uiteindelijk leidde tot de val van Ceausescu, kwamen volgens procureur-generaal Gheorghe Robu 1033 mensen om het leven.

Vier van de 23 topfunctionarissen van ex-dicator Ceausescu zijn gisteren voor een periode van 90 dagen op vrije voeten gesteld. De rechtbank gaf geen reden op voor haar besluit.

Aan het begin van de zitting, die morgen wordt voortgezet, stelde een arts vast dat de 23 beklaagden fit genoeg waren om hun proces bij te wonen. Het proces was twee maanden verdaagd vanwege de slechte gezondheid van sommige verdachten.

Sinds de bloedige decemberdagen zijn veel Roemenen ondertussen van mening dat de executie van de dictator in december te overhaast heeft plaatsgehad. „Het proces tegen Ceausescu was het eerste na de revolutie, en daarmee het belangrijkste. Maar het is uitgelopen op een schandelijke vertoning", aldus de filosoof Octavian Paler.

Levenslang

Na de onmiddellijke terechtstelling van de Ceausescu's hebben de Roemenen nog eenmaal hun 'Neurenberg-proces' gekregen. Begin februari verschenen vier oud-ministers voor de rechtbank in een gevangenenuitmonstering: kaalgeschoren en in gestreept boevenpak. Na een kruiperige zelfkritiek voor de tv-camera's werden ze tot levenslang veroordeeld.

Daarna werd alleen nog Ceausescu's broer, Securitate-schoolmeester Nicolae Andruta, in juni tot J5 jaar cel veroordeeld omdat hij op betogers in Boekarest had geschoten. Daarbij kwamen zeven mensen om, maar er was volgens de rechter geen „concreet bewijs" dat Andruta raak had geschoten. Andere telgen van de Ceausescu-clan, zoals oudste zoon Valentin en dochter Zoia, zijn beschuldigd van fraude en machtsmisbruik, maar voorlopig op vrije voeten gesteld.

Loonlijst

De zittingen ontaarden maar al te vaak in stellingenoorlogen over procedurele kwesties. Herhaaldelijk worden zij verdaagd om nieuwe getuigen te horen, ballistische onderzoeken te herhalen of verdere bewijzen op te duiken. „Dat is de enige reden van het uitstel", aldus een onderzoeksrechter. „Na de revolutie zijn dé dossiers onder druk van de publieke opinie overhaast samengesteld". Maar anderen menen dat de huidige machthebbers, van wie velen hoge posten onder Ceausescu hebben bezet, niet gediend zijn van onthullingen door de beklaagden. Te veel leden van het regerende Front van Nationale Redding zouden immers een besmet politiek verleden onder Ceausescu hebben. Zo ook ex-dissident Dumitru Mazilu, die volgens een getuige in de zaakVlad vorige week op de loonlijst van de Securitate zou staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.