+ Meer informatie

DDR blijft toegang naar Berlijn belemmeren

2 minuten leestijd

BERLIJN — In Oost-Berlijn is dinsdag twee uur vergaderd door de Oostduitse commissie die zich bezighoudt met de toegang tot en doorgang door de stad Berlijn. Daarbij is besloten de sinds enige tijd voor het verkeer over de weg en per spoor naar West-Berlijn van kracht zijnde beperkingen niet in te trekken. Het kabinet te Bonn zal, aldus deelde een woordvoerder aldaar mee, over deze zaak woensdag vergaderen. Het is van oordeel dat erover door de regeringen van de twee Duitslanden moet worden onderhandeld.

De Oostduitse belemmeringen waren ingegaan als protest tegen het vestigen in West-Berlijn, van een kantoor van de Westduitse dienst ter bescherming van het milieu.

„De stichting van dit kantoor is strijdig met de voornaamste voorwaarde van het vierlanden-akkoord van 1971, namelijk dat West-Berlijn niet behoort tot de Bondsrepubliek", aldus werd over deze zaak dinsdag gemeld door het Oostduitse persbureau ADN.
Het hoofd van de Oostduitse verkeerscommissie, Friedrichs, heeft dinsdag gezegd dat hij de bewering van de Bondsrepubliek dat het wegverkeer op West-Berlijn werd gestoord, niet waar was. Dat verkeer, en ook dat per spoor, verliep normaal en de besprekingen golden slechts voor het personeel van het Westduitse milieukantoor, verklaarde hij.

NIEUWE MOEILIJKHEDEN
Friedrichs wenste voorts dat Wes-tDuitsland ook maatregelen neemt „tegen het voortdurende misbruik van de doorgangswegen door personen die overlopers helpen".

In de laatste twee maanden zijn in Oost-Berlijn al 39 Westduitsers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen nadat zij betrapt waren bij pogingen vluchtelingen uit de DDR te helpen naar het westen te ontkomen.
Wat de Oostduitse bezwaren tegen het Westduitse milieukantoor in West-Berlijn betreft, het wordt hierin ondersteund door de Sowjet-Unie die eveneens van oordeel is dat het stichten ervan een schending vormt van het vierlanden-akkoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.