+ Meer informatie

Kleine partijen zonder zendtijd toch optimistisch

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De meeste kleine partijen die aan de verkiezingen van 26 mei zullen deelnemen verwachten dat zij de kiesdrempel zullen halen. Zo rekent lijsttrekker J. A. Kortmann van „Samen overleven of sterven" (SOS) op ten minste een zetel.

Er had meer in gezeten als de partij over zendtijd had beschikt, maar minister Gardeniers (CRM) heeft dat geweigerd. SOS doet slechts mee in zeventien van de achttien kieskringen omdat de kandidatenlijst in het kiesdistrict Arnhem te laat werd ingediend, en dat was voor de minister aanleiding om SOS zendtijd te onthouden.

Lijsttrekker Kortmann wil het er niet bij laten zitten. Hij overweegt een kort geding tegen de staat. De kandidaten op de SOS-lijst zijn allemaal van christelijken huize, maar de partij wil geen christelijk etiket opgeplakt krijgen. Katholieken en protestanten zijn welkom in de partij, die daarmee duidelijk verschilt van de Rooms-Katholieke Partij Nederland, de Reformatorische Politieke Federatie, SGP en GPV. Een bundeling van deze partijen zou Kortmann toejuichen.

Postzegel

Ook de Partij tot Liquidatie van Nederland (PLN) is boos op minister Gardeniers, die op grond van de omroepwet heeft besloten om de PLN zendtijd te ontzeggen, omdat zij geen landelijke bekendheid zou genieten. De PLN doet mee in de kieskringen Amsterdam en Haarlem. Maandag zal lijsttrekker Kreuger van de PLN tegen het besluit van de minister — die door Kreuger consequent minister Kruideniers wordt genoemd — demonstreren voor het ministerie van CRM. Vervolgens wil Kreuger naar de Raad van State om beroep aan te tekenen tegen het ministeriële besluit.

„Ons-verkiezingsprogramma kan afgedrukt worden op een postzegel van vijf cent en is dan ook op elk postkantoor te koop", aldus Kreuger. Overigens is Kreuger verheugd over het besluit van de minister, omdat het bestaansrecht van kleine partijen die demonstreren tegen de ondemocratische gang van zaken erdoor is aangetoond.

„Afgaande op de aard van de Nederlander mogen wij in onze handjes knijpen dat Nederland geen veertien miljoen partijen telt", aldus de lijsttrekker, die beschikt over een verkiezingsfonds van elfhonderd gulden, „waarvan ook de melkboer nog betaald moet worden".

Meerbekendheid

De Socialistische Partij (SP), die uitkomt in alle kiesdistricten, signaleert dat de bekendheid van de SP veel groter is dan vier jaar geleden. Per dag komen er honderd 120 aanvragen om informatie binnen en een zetel zit er dan ook zeker in, zo verwacht de tweede man op de SP-lijst, de Rotterdammer Daan Monje. Deze week nog zal het 14.000ste lid worden ingeschreven.

De Internationale Kommunistenbond (1KB) rekent nu nog niet op een zetel in het parlement. Woordvoerder Hensgens van de 1KB beschouwt deelneming aan de verkiezingen meer als een nuttige aanloop voor de volgende verkiezingen.

Lijsttrekker Leschot van „Leefbaar Nederland" komt in alle kiesdistricten uit. Leschot heeft al meegedaan aan de verkiezingen voor het Europese parlement van twee jaar geleden. „Leefbaar Nederland" streeft geen politieke macht na. Leschots achterban bestaat uit een „los verband van milieugroepen". Kleinschaligheid is het toverwoord om, de spanning tussen de mens en de grootschalige samenleving weg te nemen, zo meent Leschot. De traditionele politiek kenschetst Leschot als „baantjesjagerij en handeldrijven zonder motivatie".

Lijsttrekker Knoop van Realisten '81 meldt dat de opkomst voor zijn spreekbeurten „zeer grillig" is. De ene avond zijn er nog geen dertig mensen, in Bergen op Zoom was de zaal vorige week afgeladen en stonden de mensen zelfs op straat.

De belangstelling komt vooral van voormalige WD-stemmers, en in toenemende mate ook uit de kringen van D'66.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.