+ Meer informatie

Strafwerk

3 minuten leestijd

foc
Daar heb ik je, lelijke boef. Gijs pakt Peter vast. Hij haalt de handboeien uit zijn zak en doet er een aan de hand van Peter en een aan zijn eigen hand. Zo, nu kan je niet weglopen. Samen lopen ze naar de schuur. Gijs doet de deur open Daar zit Frits nog. Gijs zoekt in zijn broekzak. Hé, waar is het sleuteltje nu? Gijs voelt in zijn andere broekzak. Nee, daar is het ook niet. Maak me nou los, zegt Peter. Die handboeien doen zeer. Wacht even, zegt Gijs. Hij voelt nog eens goed.Nee, het sleuteltje is er niet. Ik ben het kwijt. We moeten het zoeken. Daar gaan ze. De boef en de agent. Ze zoeken op straat. Ze zoeken op de stoep. Ze zoeken overal. En de handboeien doen zo zeer. Gijs trekt eens aan de handboei. Die zit muurvast. Moet die daar nu altijd blijven zitten? Nee, dat kan niet. Kom we gaan naar mama. Mama zit in de tuin. Dag agent. Heb je weer een boef gevangen? Nee, we zitten vast. Ik ben het sleuteltje kwijt. Mama voelt'aan de handboei. Ze trekt er aan. Nee, die gaat niet los. Mama bekijkt de handboei eens goed. Ze loopt naar de schuur. Ze haalt een schroevendraaier. Ze draait een paar schroefjes los. Gelukkig. Ze zijn weer vrij. In het bos lopen vier jongens. Jaap, Peter, Klaas en Willem heten die jongens. Waar gaan ze naar toe? Kijk, ze gaan naar een stuk bos waar pas jonge boompjes gepland zijn. En dan steken ze zomaar die jonge boompjes in brand. Wat is dat ondeugend van die jongens. Als eindelijk alle boompjes zijn afgebrand, gaan de jongens naar huis. Ziezo, deze middag hebben ze zich in geen geval verveelt. Dat ze een stuk bos, dat de Heere gemaakt heeft, kapot gemaakt hebben, daar denken ze niet aan. Maar een man, die voorbijkwam vertelt het aan de boswachter. Die denkt: Wat is dat gemeen, opzettelijk een stuk bos verbranden. Ik zal morgen eens met die jongens praten. En de volgende morgen, om negen uur stapt hij eerst naar Klaas toe. Maar als Klaas de boswachter aan ziet komen, kruipt hij gauw op de wc. Beneden hoort hij een zware stem brommen. Ja zeker, uw zoon heeft daar ook aan meegedaan. En vlak daarop hoort hij vaders stem roepen: Klaas kom eens gauw beneden. Maar Klaas blijft lekker op de wc zitten. Maar als vader nog een keer roept, gaat Klaas maar heel langzaam naar beneden toe. Als hij binnenkomt zegt moeder streng: Zo Klaas, weet je wat wij afgesproken hebben? Dat jij volgende week, de laatste week van de zomervakantie, de hele week samen met je drie vrienden gaat jonge boompjes planten. Van 's morgens negen uur tot 's middags vier uur. Dat is jouw straf. En zo moesten Jaap, Peter, Klaas en Willem de laatste week van de vakantie boompjes gaan planten. Thamar van Ekens, Elspeet, 9 jaar. de sallandse heuvelrug geweest en ook nog naar bezoekerscentrum Noetselerberg. We zijn ook twee keer in Duitsland wezen picknicken. Eén keer naast een maïsveld waar prachtige libellen zaten. Carina van Willigen, Brakel, 7 jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.