+ Meer informatie

Rusland en Oekraïne gaan samenwerken

Republieken erkennen eikaars grenzen

2 minuten leestijd

KIEV (RTR) - Rusland en de Oekraïne, de twee machtigste republieken van de Sowjet-Unie, zijn gisteren overeengekomen geen aanspraak te maken op eikaars grondgebied. Ook hebben de republieken afgesproken hun politiek op elkaar af te stemmen en te coördineren, zo hebben de twee republieken in een verklaring meegedeeld.

Tussen Kiev en Moskou was deze week een conflict ontstaan nadat de Russische president, Boris Jeltsin, verklaarde dat hij bij een mogelijke ineenstorting van de Sowjet-Unie zich het recht voorbehield de grenzen van de buurrepublieken aan de orde te stellen. De verhouding tussen beide republieken kwam nog verder onder spanning te staan wegens de aankondiging door het Oekraïense parlement van het schiereiland de Krim dat het , zich vandaag van de Oekraïne zou afscheiden en zich zou aansluiten bij Rusland. Een Russische delegatie onder leiding van de Russische vice-president, Alexander Roezkoj, vloog daarop gisteren onmiddellijk naar Kiev.

Beide republieken verklaarden niet toe te staan dat de desintegratie van de Sowjet-Unie doorzet en zeiden de bestaande grenzen te erkennen. Sommige waarnemers zeiden echter dat het vraagstuk van de territoriale claims -de belangrijkste reden voor de vergadering- werd weggestopt en dat het waarschijnlijk is dat het in de toekomst opnieuw de bron voor conflicten kan worden.

De twee republieken spraken af het leger te hervormen, een gezamenUjk veiligheidssysteem te scheppen en „af te zien van het toepassen van eenzijdige maatregelen op militair terrein".

De twee onderhandelingsdelegaties werden bij het Oekraïense parlement opgewacht door vijfduizend demonstranten met spandoeken waarop leuzen stonden te lezen als: "Voor een onafhankelijk Oekraïne" en "Nee tegen het Rijk van het Centrum".

Kernwapens

De Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft gisteren gezegd dat zijn land bereid is de kernwapens op zijn territorium over te dragen aan de centrale regering in Moskou.

„Er behoeft geen bijzonder grote zorg te zijn over het gebruik van kernwapens" die in de Oekraïne staan opgesteld, zo verklaarde Gennadi Oudowenko. „Wij zijn bereid om ze over te dragen aan de centrale regering". Maar de VN-ambassadeur zei dat nog over de details onderhandeld moet worden.

De Russische president, Boris Jeltsin,' zou gisteren aangeboden hebben alle kernwapens in de Oekraïne over te nemen bij onafhankelijkheid van de buurrepubliek. Volgens het officiële persbureau TASS zei Jeltsin dat „de kernwapens naar de Russische Federatie overgebracht zullen wor^^"" omdat de regering van de Oe^rame de republiek tot een kernwapenvrije zone heeft Verklaard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.