+ Meer informatie

Geweld overschaduwt begin van top

Sjamir: Aanslagen zullen ons niet weerhouden van deelname

5 minuten leestijd

MADRID (RTR/AFP/DPA) — Een explosie van geweld in Zuid-Libanon en de door Israël 'bezette' gebieden heeft gisteren een bloedige schaduw geworpen over de eerste directe vredesbesprekingen tussen Israël, Syrië, Libanon, Jordanië en de Palestijnen in Madrid. De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, verklaarde echter dat Israël Madrid niet zal verlaten als gevolg van de aanslagen.

Pro-Iraanse terroristen doodden gisteren in de Israëlische veiligheidszone in Zuid-Libanon ten minste drie Israëlische militairen bij een bomaanslag. Enkele uren eerder schoten radicale Palestijnen op de westelijke Jordaanoever twee joodse kolonisten dood. De aanslagen leken erop gericht de vredesbesprekingen in Madrid te saboteren.

Israëlische helikopters openden vervolgens blijkbaar als vergelding het vuur op het Palestijnse vluchtelingenkamp Rasjidiyeh in Zuid-Libanon. Daarbij zouden drie mensen gewond zijn geraakt.

In heel Israël zijn politie-eenheden in staat van paraatheid gebracht om terreuraanslagen te voorkomen. Zo is er een verscherpte controle ingesteld op auto's die van en naar de 'bezette' gebieden rijden. Dit zal in ieder geval duren tot de vredesconferentie in Madrid is afgelopen, zo werd vernomen in politiebronnen.

De Israëlische premier, Sjamir, verklaarde na zijn aankomst in Madrid dat de aanslagen Israels deelneming aan de conferentie niet in de weg zullen staan. „Sommigen verwachten misschien dat Israël als gevolg van deze aanslagen niet meer wil deelnemen aan de conferentie. Maar ondanks dit geweld streeft Israël onverminderd naar vrede", zo zei Sjamir. die de Israëlische delegatie leidt. Hanan Ashrawi, de woordvoerster van de Palestijnse delegatie vond „deze nieuwe toon" die Israël aansloeg „veelbetekenend en belangrijk".

Extremisten

Jasser Arafat, de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO (die niet deelneemt aan de conferentie), erkende in een interview met de Duitse televisie dat „extremistische Palestijnse groepen een gevaar betekenen voor het welslagen van de onderhandelingen".

Hij wees er wel op dat hij geen invloed heeft op alle Palestijnse facties. Arafat liet verder weten dat hij op de VS rekent om van de conferentie een succes te maken. Hij zei dat de Jordaans-Palestijnse delegatie „eerlijk en met realisme zal onderhandelen". Faisal al-Hoesseini, de leider van de Palestijnse oriëntatie-commissie in Madrid die de Jordaans-Palestijnse delegatie begeleidt, verklaarde gisteren dat de PLO in een latere fase „moet deelnemen" aan de vredesconferentie.

Ondanks dat de PLO officieel niet deelneemt aan de conferentie, kwam er gisteren een delegatie van de PLO onder leiding van Nabil Sahaath, politiek adviseur van Arafat, in Madrid aan. Hanna Siniora, lid van de Palestijnse oriëntatiecommissie, zei over de aanwezigheid van de PLO; „De PLO vertegenwoordigt het Palestijnse volk en haar aanwezigheid is een teken dat de Palestijnen ook deel uitmaken van wat hier gebeurt".

Naar eigen regio

Israël herhaalde dat het de bilaterale gesprekken met de Arabische buurlanden in het Midden-Oosten wil houden, en ook op Israëlisch grondgebied, een taboe voor staten zoals Syrië.

De Israëlische onderminister van buitenlandse zaken. Benjamin Netanyahu, zei gisteren dat de directe onderhandelingen tussen Israël en zijn buurla'nden, die volgende week in Madrid moeten beginnen, snel naar de eigen regio worden verplaatst. „Israël heeft gevraagd en vraagt nu opnieuw dat wij deze gesprekken in de regio houden. In alle onderhandelingen en bij elk conflict gaat het erom dat je met elkaar praat, naar elkanders plaats gaat, en elkaar leert kennen. Is er iets beters dan dat de Syrische delegatie in Israël komt, de Israëlische delegatie naar Syrië gaat, de Jordaanse afvaardiging naar Israël reist en de Israëlische delegatie in Jordanië praat".

Zijn verzoek kwam enkele uren nadat Israël met grote aarzeling had ingestemd met het principe dat de Palestijnen tijdens de eerste fase, de conferentie, een zelfde spreektijd krijgen als de andere delegaties.

Israël wil het liefst zo snel mogelijk Madrid veriaten om het internationale toezicht te ontlopen en te voorkomen-dat de Arabische staten als eenheid kunnen opereren.

Demonstratie

Op de door Israël 'bezette' Gazastrook was de vredesconferentie aanleiding voor een bijzondere demonstratie. Door de straten van GazaStad marcheerden de hele dag rond 3000 Palestijnse jongeren die hun steun aan de conferentie betuigden door olijftakken uit te delen aan zwaarbewapende, geamuseerd kijkende Israëlische militairen.

Onder de demonstranten waren veel jongeren die de afgelopen vier jaar in het kader van de intifadah stenen, benzinebommen en brandende autobanden naar de Israëlische bezettersgooiden.

In de Egyptische hoofdstad, Cairo, gingen daarentegen 16.000 fundamentalistische studenten uit alle delen van het land de straat op om te protesteren tegen de vredesconferentie. Voor de universiteit van Cairo riepen zij op tot een „heilige ooriog" tegen Israël.

Opstelling Midden-Oosten conferentie
De opstelling van de presidenten en ministers van buitenlandse zaken w/ordt weergegeven met de nummers 1 t/m 6. Na de openingsceremonie zullen Baker (4) en Pankin (5) aan weerszijden van het podium plaats nemen. ^^ President v.d. ^^ Q Verenigde Staten: 0

George Bush President v.d Sowjet-Unie: ^

Michail Gorbatsjov A President van Spanje: A ^^ Felipe Gonzalez Delegatie Europese Gemeenschap JordaansPalestijnse Delegaties Syrische Delegatie

De Spaanse gastheren hebben er met veel fijngevoeligheid, tact en behendig diplomatiek manoeuvreren, alles aan gedaan om te voorkomen dat de Israëlische delegatie in aanvaring komt met de Arabische vertegenwoordigingen. Omdat Israël de Palestijnse staat niet erkend wordt vlagvertoon zoveel mogelijk vermeden. Op de bordjes aan de onderhandeMinister van buitenlandse zaken V.S.: James Baker Minister van buitenlandse zaken Sowjet- Unie: Boris Pankin Minister van Buitenlandse baken Spanje: Francisco F. Ordonez Egyptische Delegatie Israëlische Delegatie /g\ Libanese ^^ Delegatie lingstafel staan verder geen namen van landen, maar is simpelweg sprake van de "Israëlische delegatie" en de "Jordaans-Palestijnse delegatie". De Palestijnse delegatie slaagde er gisteren niet in een persconferentie te houden. De organisatoren van het perscentrum gaven de Palestijnen geen toestemming om de perszaal te gebruiken, waarna de delegatie uitweek naar de bordestrap. Zij slaag

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.