+ Meer informatie

Drugstoerisme wordt aangepakt

1 minuut leestijd

DEN HAAG Buitenlandse handelaars en gebruikers van hard drugs zullen in de toekomst vaker berecht worden in het land van herkomst.

De Nederlandse autoriteiten zullen hiervoor gaan samenwerken met buitenlandse collega's. Vooral in de laatste jaren is het zogenaamde drugstoerisme in het zuiden des land gegroeid, vanwege de komst van Belgische en Duitse jongeren.

De nieuwe aanpak maakte minister Hirsch Ballin van justitie gisteren bekend. Hij deed dat in antwoord op schriftelijke vragen van de TweedeKamerleden Schwildens Roozendaal en Stoffelen (beiden PvdA). De Nederlandse Justitie zal in de toekomst zaken overgedragen aan de buiten landse autoriteiten.

Bij het vervolgen van de drugsgebruikers en -handelaars zal wel worden gelet op de scheiding tussen harddrugs en softdrugs. Tegen de handel in harddrugs zal stringent worden opgetreden, aldus Hirsch Ballin.

Momenteel worden door de procureurs-generaal van de gerechtshoven maatregelen geïnventariseerd om de overlast van druggebruik te bestrijden. Aan de hand van die maatregelen kunnen op plaatselijk niveau de officier van Justitie, de burgemeester en de korpschef van politie (in het driehoeksoverleg), concrete stappen ondernemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.