+ Meer informatie

Strijd Molukkers onder andere omstandigheden

Manusama na tekenen alliantie

2 minuten leestijd

DEN HAAG — „De strijd voor de vrije republiek der Zuid-Molukken zal voortaan onder andere omstandigheden gevoerd worden. De in Capelle geratifi-. ceerde West-Melanesische triple alliantie tussen een bevrijdingsbeweging op Timor, voor onafhankelijkheid strijdende Papoea's op West-Irian en de vrije republiek der Zuid-Molukken is van „heel grote betekenis" in de strijd tegen de imperialistische en koloniale onderdrukking door de Indonesiërs.

Dit was de kern van het betoog dat de president van de vrije repubiek der Zuid-Molukken (RMS), ir. J. Manusama, zaterdag in de Haagse Houtrusthallen hield ter gelegenheid van de 31e verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring door de RMS. Manusama zei te hopen dat de meer Melanesische landen zich aaneensluiten in de strijd om onafhankelijkheid van Indonesië. „En daarvoor zijn ook tekenen", aldus Mansama, die dit onderstreepte door te wijzen op de aanwezigheid van een officiële vertegenwoordiger van het sinds kort onafhankelijke Vanuatu, Patterson, en van een vertegenwoordiger van de bevrijdingsbeweging van nieuw Caledoniê, Uregu.

Eendracht
De onafhankelijkheidsdag van de BMS werd bijgewoond door enkele duizenden Zuid-Molukkers. De voorzitter van het nationaal comité, dat de bijeenkomst organiseerde, Tetelepta, hield zijn gehoor voor, dat eendracht in de strijd macht maakt, maar dat ook de „vijand" doorziet „dat tweedracht de strijd verzwakt."

Namens de bevrijdingsorganisatie op oost Timor sprak een vertegenwoordiger daarvan, Xavier, zijn vreugde uit over de alliantie en dat het gezamenlijk optreden van de West-Melanesische rassen ertoe zou leiden, dat de Oost-Timorezen spoedig in eigen land de onafhankelijkheid zouden vieren.

D. Ayamiseba sprak namens de Papoea's op West-Irian. Hij verwachtte, dat binnenkort de situatie in Indonesië zodanig gewijzigd zou zijn, dat behalve op West-Irian ook op de Molukken een gewapende strijd gevoerd zou kunnen worden. Uregu zei namens de bevrijdingsbeweging op nieuw Caledonië,' dat de strijd in zijn land tegen de Fransen vergelijkbaar was met die van de Zuid-Molukkers tegen de Indonesiërs en dat de solidariteit van de volkeren de basis moest' zijn voor een gezamenlijke strijd.

Patterson, de officiële vertegenwoordiger van de republiek Vanuatu beloofde de aanwezigen, dat zijn land hulp zou bieden bij de strijd om onafhankelijkheid in West-Melanesië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.