+ Meer informatie

Brandweer Gouda heeft veel te weinig ruimte

Schetsontwerp naar gemeenten

3 minuten leestijd

GOUDA De brandweer in Gouda is aan nieuwe persluchtapparatuur toe.

brandweer (23) worden voorgelegd. Bovendien moet de regionale Ambulance Dienst er een oordeel over uitspreken. Deze zal in het gebied tussen de GEB-gebouwen en de sportvelden aan de Hoge Gouwe eveneens van een eigen onderdak worden voorzien. Het huidige schetsontwerp is een tweemaal gekortwiekt plan waarin oorspronkelijk een slangendroogtoren, een sportzaal en een persluchtoefenkelder voorkwamen. Door de alom om zich heen grijpende bezuinigingen zijn deze onderdelen uit de twee voorgaande ontwerpen geschrapt. De overgebleven plannen vormen voor de brandweer desondanks reden tot blijdschap. De brandweercommandant W. ten Hooven hoopt dan ook vurig dat de overige instanties hun goedkeuring er aan hechten. Voordat het in het bestuur van de Regionale Brandweer en van de Regionale Ambulancedienst komt moeten er 23 gemeenteraden een uitspraak over doen. Nu de gemeenteraad een en ander heeft goedgekeurd is de gemeente ijverig aan het rekenen geslagen hoeveel geld het precies gaat kosten. De raming is 15 miljoen gulden waarvan men hoopt dat het Rijk uit de pot van de Dienst Aanvulling Civiele Werken een bijdrage zal willen leveren.

Leefklimaat

Op de 10.000 m^ die voor de nieuwe Brandweer-Ambulancedienst beschikbaar is wordt ruime aandacht geschonken aan-de leef- en werkruimten voor de brandweerlieden. ledere spuitgast krijgt een slaapkamer die bij toerbeurt door hem alleen te gebruiken is. Door ruimtegebrek mankeert het aan de Nieuwe Haven aan goede slaapgelegenheid. In de 24-uurdiensten wordt het slapen in de binnenstad waar het leven doorgaat door geluidshinder erg bemoeilijkt. Bovendien is onder het brandweergedeelte een bankwerksmederij van de gemeente gevestigd. Ook voor de afdelingen administratie en werkplaats is nieuwbouw een uiterste noodzaak. De werkplaats is tevens parkeerplaats voor brandweerauto's die voor de werkzaamheden beginnen een plaats krijgen in de buitenlucht. In de administratieruimte werken zeven mensen waar normaal slechts voor vier plaats is. Op de tweede verdieping aan' de .Hoge Gouwe wordt voor dC' administratie ruimer armslag gegeven. Ook zal op die verdieping voor de regionale Brandweer en Ambulancedienst de administratie worden gevestigd waar in een uitbouw tevens de Centrale Post Ambulance een plaats krijgt. De totale bezetting is ongeveer 30 personen.

Uitbreiding

Voor de stallingsplaatsen is op uitbreiding gerekend: voor de 11 spuitwagens zijn 14 plaatsen beschikbaar en voor de ambulances zes. Op de binnenplaats (18 bij 36 meter) is voor de van actie weergekeerde voertuigen de mogelijkheid nieuwe voorraad in te slaan en gereed te maken om opnieuw te kunnen rukken. Daar is ook voor de 24 jongens tellende jeugdbrandweer plaats om naar hartelust de blusvaardigheid te testen. In het voorjaar van 1982 hoopt men de eerste paal te kunnen slaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.