+ Meer informatie

Bartje

2 minuten leestijd

De haarbedekkende sluier in Egypte is helemaal niet ouderwets, maar 'moderne import' door moslimfundamentalisten, r „r. Foto RD

„Ik bid niet veur brune bonen" (p. 27). Ook al heeft men de bekendste roman van Anne de Vries (nog) niet gelezen, deze zin klinkt bekend in de oren. Bartje, hoofdpersoon in het gelijknamige boek, vertikt het om zijn ogen te sluiten voor deze kost. Zijn vader wordt woest en stuurt hem weg om een andere vader of moeder te zoeken. Verdrietig gaat de vijfjarige op zoek.

Knap brengt Anne de Vries onder woorden wat er in Bartje omgaat. Als hij de wegwerkers zijn wedervaren verhaalt, beginnen deze te lachen: „Verjoppie, daar lachten ze nou om! En hij kan er wel om schrouwen". (p. 31) Door zijn manier van vertellen boeit de schrijver. Het is duidelijk dat De Vries het Drentse leven van binnenuit kent. Het arbeidersvolk uit het begin van deze eeuw komt tot leven. Vechten om het bestaan en van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werken om de vele monden gevuld te krijgen, al was het maar met een boterham met reuzel.

Bartje heeft echter zijn idealen. Dat komt vooral uit in de tweede roman in deze door Callenbach opnieuw uitgegeven omnibus, "Bartje zoekt het geluk". Hij wil aan de armoede en slaafsheid van de arbeider ontkomen door zelf boer te worden. En dat geeft hem strijd. „Als er iemand was waar Bartje met jaloersheid naar keek, was het zijn moeder die jong gestorven is, en die riep op haar sterfbed: Ja, Here Jezus, o, kom mij halen..." (p.l59). De andere begeerte in Bartje was echter die van het geld. Elke cent wil hij sparen, maar steeds wordt er een streep door de rekening gehaald. Tot Bartje leert: „Zoek eerst het Koninkrijk Gods", (...) „en ik beleuve, da 'k dat bedoel" (p. 371).

Een knap geschreven boek, dat geen aanbeveling meer nodig heeft. Hier is te proeven van het armoedige Drentse arbeidersleven, beschreven vanuit een opgroeiend kind. N.a.v. "Bartje" en "Bartje zoekt het geluk", door Anne de Vries; uitg. Callenbach, Nijkerk 1990; herdruk; 374 blz., prijs 32,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.