+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

„De nieuwe levenskracht van de Islam in Zwart Afrika en de pastorale gevolgen" door Victor Mertens (Jezuiet). Uitg. Kerk in Nood/Oostpriesterhulp — Vught.

Deze brochure (45 blz.) is een overdruk uit Inzicht (tijdschrift voor internationale katholieke informatie), nummer 1980/7-8. De schrijver hoort bij de congregatie voor de evangelisatie van de volkeren; hij heeft in opdracht vanuit Rome, in de maanden februari tot en met mei 1980, ee aantal landen beneden de Sahara bezocht. Met de opdracht om te onderzoeken of de Islam inderdaad meer invloed krijgt.

In het eerste artikel laat de schrijver zien dat organisatorisch sinds 1969 heel wat tot stand gekomen is. Het duidelijkst wordt dat openbaar in de steeds terugkerende Islamitische Conferenties. De thema's van die vergaderingen worden uitdagender: De islam organiseren, de islam bevorderen.

In het tweede artikel wordt duidelijk dat de islam veel moeite doet op allerlei gebied en met allerlei middelen om de invloed in daden om te zetten: onderwijs, (veel studiebeurzen), moskees bouwen, vorming van zendelingen, proselitisme (voor bepaald beroep moet je Mohammedaan zijn), de communicatiemedia, politieke en economische macht in een land, veel pelgrims naar Mekka sturen, veel islamitische verenigingen.

In het derde artikel worden een aantal verklaringen gegeven, waarvan kennisname noodzakelijk is. In de laatste twee artikelen worden een aantal pastorale gevolgen besproken, veroorzaakt door de toename van de invloed van de islam. In hoofdzaak worden er twee gebieden besproken: de noodzaak van goede informatie over de islam en de dialoog.

Juist over dit laatste punt worden behartigenswaardige zaken naar voren gebracht. De slotsom is dat de kerk de duidelijke boodschap van Jezus Christus moet brengen onder de heldenen. En verder roept de schrijver op tot het bedrijven van zending onder de moslims zelf. Zijn we daar niet te schuchter in geweest in het verleden, vraagt de schrijver zich af. Daar heeft hij ongetwijfeld gelijk in.

Ik heb uit deze informatie veel materiaal kunnen halen, dat voor de beeldvorming over de invloed van de islam beneden de Sahara in Afrika van wezenlijk belang is. Wat dat betreft van harte aanbevolen. De verdienste van de schrijver is (het zijn maar enkele inleidende artikelen) dat hij zich heel duidelijk profileert; je weet al lezend waar je aan toe bent. Dat kan ook niet altijd gezegd worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.