+ Meer informatie

Expositie over „Russen-oorlog"

In maritiem museum op Texel

2 minuten leestijd

f TEXEL — In het maritiem Juttersmuseum in Oudeschild op Texel is zaterdagmiddag de opening verricht van een permanente expositie over de „Russenoorlog" op Texel, die van 6 april tot 20 mei 1945 duurde.

Tijdens die „Russenoorlog" bestreden de Duitsers en een groep Georgiërs elkaar op leven en dood. Daarbij vielen onder de Georgiërs bijna vijfhonderd doden en onder de Duitsers meer dan 2.300. 128 Georgiërs hebben de strijd overleefd.

Burgemeester J. Engelvaart herinnerde er in een toespraak aan dat • de opstand van de Georgiërs een bijzonder diep in de Texelse gemeenschap ingrijpende gebeurtenis was, waarbij de eilandbewoners aan het eind van de oorlog op tragische wijze geconfronteerd werden met de gevolgen van een directe oorlogstoestand tussen twee elkaar op leven en dood bestrijdende partijen.

Monument

Lange tijd heeft er onzekerheid geheerst over het lot van de 128 gerepatrieerde Georgiërs die de strijd dank zij de hulp van de bevolking van Texel hadden overleefd. In 1963 kwam daaraan een einde toen de eerste oud-strijder bij de herdenking van de strijd op Texel aanwezig was. In 1975 schonken de Georgiërs de bevolking van Texel een monument als blijk van erkentelijkheid voor de hulp in de oorlog.

Ambassade

,pij de opening van de permanente expositie waren twee vertegenwoordigers van de ambassade van de Sovjet-Unie aanwezig. Leden van de vroegere ondergrondse op Texel en de bemanning van de reddingboot die in april naar Engeland voer om hulp van geallieerden in te roepen, waren ook onder de aanwezigen. De tentoonstelling werd officieel geopend door de 82-jarige mevrouw C. Boon-Verberg uit Coksdorp, die ereburger van de Georgische stad Tiflis is geworden. De expositie is mogelijk geworden door een eenmalige subsidie van 75.000 gulden van het ministerie van CRM.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.